21 juni 2024

Zeilrover zou Venus kunnen verkennen

Zephyr

Credit: NASA

Een rover met een windzeil zou de krachtige wind en hete temperatuur op de planeet Venus in z’n voordeel kunnen gebruiken, zo blijkt uit een idee dat gesponsord is door NASA’s Innovative Advanced Concepts programma. De rover zou niet alleen kunnen rondzweven op Venus, maar z’n elektronica zou zelfs geschikt gemaakt kunnen worden om de helse omstandigheden te overleven.

De rover, die Zephyr [1]naar het Oud-Griekse woord voor “westenwind” wordt genoemd, zou het grootste deel van z’n tijd doorbrengen aan het oppervlak van Venus, waar het allerlei onderzoeken kan verrichten. Indien nodig, dan kan de rover z’n zeil uitklappen en over het oppervlak zweven. De bedenker van het concept denkt dat Zephyr zo’n 15 minuten per dag kan zeilen en dat gedurende een maand.

Natuurlijk zal het een uitdaging worden om het “zeilschip” geschikt te maken voor de temperatuur en luchtdruk op Venus. Volgens de bedenker liggen de oplossingen van deze uitdagingen “binnen onze technische mogelijkheden”. Immers: er zijn geen bewegende onderdelen aan het oppervlak (Zaphyr heeft immers een zeil) en daardoor kan alle elektronica diep weggestopt worden. Nou, afwachten dus of NASA iets ziet in het concept.

Bron: Universe Today

Voetnoten

Voetnoten
1 naar het Oud-Griekse woord voor “westenwind”
Share

Speak Your Mind

*