23 juli 2024

De omhelzing van Orion

Orion A molecular cloud

Credit: ESA/Herschel/ Ph. André, V. Könyves, N. Schneider (CEA Saclay, France) for the Gould Belt survey Key Programme

Deze nieuwe opname van de Orion A stervormende wolk (gemaakt door de Europese Herschel-ruimtetelescoop) laat de turbulente wolken zien die de beroemde Orionnevel omhelzen. Deze nevel staat op een afstand van 1500 lichtjaar in het ‘zwaard van Orion’, onder de drie sterren die de gordel van het sterrenbeeld Orion vormen.

Op deze opname komt het helderste deel van de foto overeen met de Orionnevel. Deze scene is vervuld van stervorming, alwaar de krachtige uv-straling van pasgeboren sterren de stoffige cocons doen wegblazen, waardoor prachtige vormen worden uitgekerfd in het gas en stof.

Schimmige vingers wijzen omhoog vanuit de meer intense gebieden van stervorming, terwijl pilaren van dichter materiaal in staat zijn om de razende straling langer te weerstaan. Grote armen van gas en stof ontstaan vanuit de nevel en vormen een ring, terwijl een ruggegraat van koeler materiaal van boven naar beneden door het plaatje loopt. De zwarte gebieden boven en rechtsonder lijken op leegtes, maar bevatten eigenlijk een zwakke emissie dat op bovenstaande foto niet zichtbaar is.

Bron: Phys.org

Share

Speak Your Mind

*