6 december 2019

Messier Maandag – M94, een dubbelgeringd mysterie

M94 1

Na een paar weken pauze is het weer tijd voor een Messier Maandag! In deze serie nemen we de 110 deep sky objecten onder de loep die deel uitmaken van de Messier-catalogus. Deze catalogus is in de 18de eeuw opgesteld voor sterrenkijkers, met als doel om deze kosmische wonderen te ontwijken, zodat men beter op kometen kon jagen.

M94 2 MM

Maar liefst veertig van deze 110 objecten zijn sterrenstelsels, ver voorbij onze Melkweg, en gevuld met vele miljarden sterren. Ondanks de overeenkomsten is ieder sterrenstelsel uniek en heeft ieder sterrenstelsel z’n eigen verhaal te vertellen. Door ernaar te kijken kunnen we in staat gesteld worden om een venster te openen naar meer fundamentele waarheden over ons universum.

Het object van vandaag, Messier 94, is zo’n sterrenstelsel. Dit is hoe je ‘m kunt vinden:

M94 3 locatie

Messier 94 is

Comments

  1. Wat ik wilde zeggen: Olaf, heb je enig idee waarom Hubble deze nooit eerder gefotografeerd heeft? Gewoon toeval? Niet interessant genoeg? Kan ‘t mij niet voorstellen.

  2. E. van Dijken zegt

    Interessante tekst en mooie foto’s! Zeer bedankt!

    Eric

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: