28 maart 2024

Tsjeljabinsk-meteoriet was al eens gesmolten

Tjerbakoel

Deze krater in het (ijs van het) Tsjerbakoel-stuwmeer is gevormd door een meteoriet van de Tsjeljabinsk-explosie. Credit: Chelyabinsk region Interior Ministry

De Tjeljabinsk-meteoriet, die begin dit jaar boven Rusland ontplofte, is voordat het onze dampkring binnendrong al eens gesmolten geweest, zo blijkt uit een analyse van fragmenten die gevonden zijn in het Tjebarkoel-meer vlakbij Tjeljabinsk. Dit moet betekenen dat het moederobject van de meteoriet vlak langs de zon is gescheerd, of in botsing is gekomen met een ander hemellichaam.

Hoewel alle fragmenten gemaakt zijn van dezelfde mineralen, laat de structuur en textuur van sommige fragmenten duidelijk zien dat de meteoriet een uitgebreid smeltproces heeft meegemaakt voordat het werd blootgesteld aan de extreme temperaturen die gepaard gaan met het binnendringen van de dampkring.

De meteoriet behoort tot een klasse die LL5-chondrieten genoemd worden. Het is bij dit type meteoriet vrij gebruikelijk dat ze zijn blootgesteld aan hoge temperaturen voordat ze op aarde neervallen. De fragmenten van de Tsjeljabinsk-meteoriet kunnen in drie groepen verdeeld worden: een groep met lichte fragmenten, een groep met donkere fragmenten, en een tussengroep.

Het zijn de donkere fragmenten die kenmerken vertonen van een uitgebreid smeltproces, vermoedelijk als gevolg van een botsing of een dichte passage langs de zon. Dit materiaal verschilt van de “fusiekorst”, de dunne laag aan de buitenkant van een meteoriet dat is gesmolten door de reis door de aardse dampkring.

Tsjeljabinsk fragment

CREDIT: DR. VICTOR SHARYGIN

Bron: EurekAlert!

Share

Speak Your Mind

*