Site pictogram Astroblogs

De ‘Mars-zo-groot-als-de-Maan-fabel’ dook weer eens op

mars-maan

Eens in de zoveel tijd duikt de ‘Mars-zo-groot-als-de-Maan-fabel’ of Mars-Maan hoax weer op, op Facebook, twitter, mail, blogs, enzovoorts. Het begon in 2004 met mailtjes die als kop ‘Mars Spectacular’ hadden en die als boodschap hadden dat rond 27 augustus Mars zo dicht bij de aarde zou staan dat ‘ie aan de hemel net zo groot zou zijn als de maan. Afgelopen jaren leek de fabel op z’n retour en werd er weinig meer van gehoord, maar dit jaar dook ’t weer op – onder andere op Facebook – en wel in de volgende vorm:

WARNING: August 27 at 00:30 Lift up your eyes and look up at the night sky. On this night, the planet Mars will pass just 34.65 million miles from the earth. To the naked eye it looks like two of the moon above the ground! … Share the news with your friends, because no one living on this earth has ever seen!”

En daar zat dan bovenstaande afbeelding bij. OK en dan de grote hamvraag: klopt het ook? Het antwoord kunnen jullie al raden: NEEN! Zelfs als de afstand Mars-Aarde met 55,6 miljoen km op z’n kleinst is dan is de schijnbare diameter van Mars slechts 25″ (boogseconden). De Volle Maan is bijna een halve graad groot, dat is 172 keer groter dan Mars. Op dit moment staan Mars en de Aarde nog veel verder uit elkaar, 321 miljoen km maar liefst en is de schijnbare diameter van de Rode Planeet een schamele 4″, hetgeen alleen in telescopen een klein schijfje oplevert. Kortom, de hoax is echt een fabel. Bron: Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten