18 mei 2024

Magnetisme heeft grote invloed op de atmosfeer van Hete Jupiters

Hot Jupiter

Het vaststellen van weerpatronen in de atmosfeer van verre exoplaneten is – niet verrassend – extreem moeilijk. De meeste modellen hebben een simpele basis, waarbij de complexe natuurkunde dat lastig te analyseren is, wordt weggelaten. Nu heeft men een nieuwe parameter aan de modellen toegevoegd, waardoor de resultaten drastisch anders worden.

De naam van dit magische nieuwe ingredient is: magnetisme. Magnetische velden hebben grote invloed op de atmosferische circulatie van Hete Jupiters – grote gasplaneten die gevaarlijk dicht rond hun moederster draaien. Dit soort planeten staan meestal in een getijdenslot, waardoor ze altijd met dezelfde kant naar hun moederster wijzen. Hierdoor heeft een Jupiter een permanente dag- en nachtkant.

De atmosferen van Hete Jupiters kunnen een temperatuur van 2000 graden hebben. Hierdoor worden veel elementen geioniseerd, oftewel elektrisch geladen. Dat betekent dat de lucht op een Hete Jupiter eigenlijk een zwak geleidend plasma is. Dat heeft als gevolg dat de gassen onder invloed komen van magnetische velden.

Het resultaat is bijzonder: het toevoegen van magnetische velden maakt een atmosfeer juist simpeler qua dynamiek en dus makkelijker te begrijpen. Zonder magnetisch veld bestaat de atmosfeer van een Hete Jupiter uit twee verschillende circulatiepatronen. Zodra je magnetisme aan de modellen toevoegt, dan zal de atmosfeer zich als

Share

Speak Your Mind

*