29 maart 2024

Gaswolk veroorzaakt kosmische ‘fata morgana’

gascloud gravitylens quasar milkyway

Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Voor het eerst hebben sterrenkundigen gezien hoe het licht van een vergelegen quasar [1]Een quasar is de ultraheldere kern van een vergelegen sterrenstelsel, dat wordt aangedreven door een supermassief zwart gat dat in een hoog tempo materiaal aan het verorberen is wordt opgesplitst in meerdere beelden als gevolg van de zwaartekracht van een gaswolk binnen de Melkweg. Dergelijk gedrag is al in de jaren ’70 voorspelt, maar nu is het eerste bewijs pas verkregen, vooral dankzij de kracht van de Very Large Baseline Array (een geavanceerd netwerk van radiotelescopen).

De betrokken wetenschappers hebben de quasar 2023+335 waargenomen, dat op een afstand van 3 miljard lichtjaar staat. Toen ze een serie radio-opnames van de quasar bestudeerden, bleken er grote verschillen te bestaan tussen de foto’s. De enige verklaring is dat de radiogolven van de quasar verbogen worden door een gaswolk binnen de Melkweg die toevallig in dezelfde richting staat als de quasar.

De gaswolk blijkt vooral te bestaan uit geioniseerd waterstofgas en staat op een afstand van 5000 lichtjaar. De grootte van de wolk is vergelijkbaar met de afstand tussen Mercurius en de zon en snelheid van de wolk bedraagt zo’n 56 kilometer per seconde.

Bron: National Radio Astronomy Observatory

Voetnoten

Voetnoten
1 Een quasar is de ultraheldere kern van een vergelegen sterrenstelsel, dat wordt aangedreven door een supermassief zwart gat dat in een hoog tempo materiaal aan het verorberen is
Share

Speak Your Mind

*