28 maart 2024

Is ons leven begonnen op Mars?

panspermia 32

Credit: from https://astrobioloblog.wordpress.com/2011/03/11/panspermia-did-life-on-earth-come-from-space-%E2%80%93-part-2/

Er is nieuw bewijs verzameld voor de theorie dat het leven op aarde eigenlijk begonnen is op Mars. Het blijkt namelijk dat een geoxideerde minerale vorm van het element molybdeen, dat een belangrijke rol kan hebben gehad bij het ontstaan van het leven, op aarde helemaal niet voorkwam – maar wél op Mars! Molybdeen kan alleen van invloed zijn op het ontstaan van het leven als het zeer geoxideerd is. Deze vorm van molybdeen kan drie miljard jaar geleden niet op aarde zijn gevormd, aangezien de dampkring destijds slechts weinig zuurstof bevat heeft. De dampkring op Mars was echter veel rijker aan zuurstof, waardoor geoxideerd molybdeen hier gemakkelijker kon ontstaan. De uitkomst van dit onderzoek kan gebruik worden om twee paradoxen op te lossen. De eerste is de zogenaamde “teerparadox”: alle levende wezens zijn gemaakt van organische (koolstofrijke) materie. Als je een energiebron toevoegt aan organische moleculen en ze verder met rust laat, dan zal er geen leven ontstaan. Sterker nog: in plaats daarvan ontstaat er een soort van teer of asfalt. Bepaalde elementen hebben eigenschappen die verhinderen dat organische materie in teer kan veranderen, waaronder boron en molybdeen. Vandaar dat wetenschappers geloven dat mineralen van deze elementen cruciaal zijn geweest voor het ontstaan van het leven. Analyse van Marsmeteorieten heeft uitgewezen dat de Rode Planeet boron bevat; nu blijkt er ook een geoxideerde vorm van molybdeen te bestaan. De tweede paradox is de waterparadox: de jonge aarde moet vrijwel geheel zijn bedekt met water. Hierdoor kan een onvoldoende hoge concentratie van boron ontstaan (vandaag de dag kan boron alleen gevonden worden op superdroge plaatsen, zoals Death Valley). Daarnaast werkt water corroderend op RNA, dat volgens biologen het eerste genetische molecuul is. Mars had ook veel water, maar minder dan de aarde. Volgens de betrokken onderzoekers wordt er steeds meer bewijs verkregen dat het leven begonnen is op Mars en via meteorieten op aarde terecht is gekomen. Dat is maar goed ook: de aarde is immers een geschiktere planeet voor de verdere ontwikkeling van het leven. Als onze voorouders op Mars hadden gebleven, dan zou er niemand geweest zijn om dit verhaal te vertellen. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Leuk artikel Olaf. Er zijn idd verschillende theorieën over het begin van ’t leven op Aarde. Mars is daar één van (zou zo maar kunnen)
    De scheikundige afkorting van Molybdeen is Mo (met atoomnummer 42) Ik heet Monique, soms ook Mo genoemd. Zie ik Mo staan dan denk ik aan Molybdeen (en andersom) :S De naam Molybdeen zie je ook niet dagelijks voorbijkomen dus moest ik even glimlachen bij dit artikel.

Speak Your Mind

*