19 juni 2024

Hubble ziet kosmische rups

IRAS 20324+4057 high

Credit: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), and IPHAS

Deze lichtjaar lange staart van interstellair gas en stof doet denken aan een rups dat op weg is naar een feestmaaltijd. Deze foto gaat echter niet over wat de rups eet, maar waardoor het gegeten wordt. Krachtige winden en intense uv-straling doet deze ster-in-wording uitrekken tot een lange vorm.

De daders zijn 65 superhete en superheldere sterren die bekend staan als O-sterren. Deze staan op een afstand van 15 lichtjaar vanaf de protoster, voorbij de rechterrand van de foto. Deze sterren vormen, samen met nog eens 500 minder heldere (maar nog steeds superkrachtige) B-sterren de zogenaamde Cygnus OB2 associatie. Deze associatie [1]OB-associaties zijn groepen van heldere kortlevende sterren die zijn ingebed in jonge en zware open sterrenclusters heeft een massa van ongeveer 30.000 zonnen.

De rupsvormige staart (IRAS 20324+4057 genoemd) is een protoster in een zeer vroeg evolutionair stadium. Het is nog steeds bezig om materiaal te verzamelen vanuit de omringende gasenvelop. Deze envelop is echter aan het eroderen door de straling van Cygnus OB2, waardoor de uiteindelijke massa van de protoster sterk zal worden beperkt. Op dit moment zal de protoster een zonachtige ster kunnen worden, maar ook een massiever en krachtiger ster – de tijd zal het leren.

Bron: Hubblesite

Voetnoten

Voetnoten
1 OB-associaties zijn groepen van heldere kortlevende sterren die zijn ingebed in jonge en zware open sterrenclusters
Share

Comments

  1. Jurgen Kobierczynski zegt
  2. Rupsje nooitgenoeg komt er aan. 🙂

Speak Your Mind

*