23 september 2018

Maanmissie LADEE klaar om 7 september a.s. gelanceerd te worden

Image converted using ifftoany
NASA’s nieuwe maanmissie genaamd LADEE – Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer – is klaar om met behulp van een Minotaur V draagraket van de Amerikaanse luchtmacht gelanceerd te worden. De lancering staat gepland voor zaterdag 7 september a.s. om 05.27 uur Nederlandse tijd. Plaats van vertrek:

Reacties

  1. Wel eens van Nasa Technical Report TR R-277 gehoord? Dat is een lijst die abrupt stopte in 1968 🙂 Op die lijst staan 579 waarnemingen door eerdere en in onze tijd hoogstaande astronomen vanuit de hele wereld. Een heel onbekende lijst (maar niét om te negeren). Zo staat ook iets over een mogelijke atmosfeer n.l er wordt mist gezien en wolken, soms lijkt het alsof er een vulkaan uitbarst…Sommige fenomenen duren seconden en andere echter minuten, uren of zelfs dagen. Met name de Aristarchus- en Plato-krater hebben nogal activiteit. Ik heb dit rapport gedownload en voor de liefhebbers is hier de link http://www.astrosurf.com/lunascan/papers/R-277.pdf (rechtermuisknop, rechts omdraaien 😛 Netjes met jaar, maand en de observator staat alles beschreven. En idd heel veel Aristarchus. De maan is bijzonder maar wat weten we van de maan? NASA’s nieuwe maanmissie voor onderzoek naar de atmosfeer dus dit keer 😀

  2. Bedankt voor de link naar dat rapport, hoogst interessante stof. Dergelijk “Transient Lunar Phenomena” (TLP) worden al heel lag waargenomen. En wat de atmosfeer van de maan betreft: zelf denk ik dat die uiterst ijl zal zijn en dat hooguit sprake is van een zogenaamde exosfeer. Eén van de auteurs van dat rapport was overigens Patrick Moore.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.