4 oktober 2023

Wat zijn wormgaten precies?

Credit; Deselect/Pixabay

Een wormgat is een hypothetische doorgang of passage door de ruimtetijd, waardoor een soort van “afsnijweg” of “tunnel” ontstaat. Hierdoor kan de reistijd van verre ruimtereizen drastisch verkort worden. Wormgaten worden voorspeld door de theorie van algemene relativiteit. Wees wel voorzichtig: reizen door een wormgat komt niet zonder gevaren. Zo zou het wormgat kunnen instorten – bovendien stikt in het een wormgat van de krachtige straling en exotische deeltjes waar je niet mee in contact wilt komen.

in 1935 hebben de natuurkundigen Albert Einstein en Nathan Rosen gebruik gemaakt van de relativiteitstheorie om het bestaan van bruggen door de ruimtetijd voor te stellen. Deze passages worden Einstein-Rosen-bruggen genoemd, en zijn in staat om twee punten in de ruimtetijd met elkaar te verbinden. Het concept werd al snel opgepikt door de science fiction, die het fenomeen z’n populaire naam heeft gegeven: wormgaten.

Wormgaten bevatten twee monden, die door een keel met elkaar verbonden worden. Deze monden zijn vermoedelijk bolvormig of sferoïdaal. De keel kan een rechte verbinding vormen, maar kan zich ook in allerlei bochten wringen, waardoor een lagere afstand wordt afgelegd dan de meer conventionele route.De wiskunde achter Einstein’s relativiteitstheorie voorspelt het bestaan van wormgaten, maar tot op heden moet de eerste nog ontdekt worden. Een wormgat met een negatieve massa zou waargenomen kunnen worden door de invloed die z’n zwaartekracht heeft op passerend licht. Bepaalde oplossingen van de relativiteitstheorie staan het bestaan van wormgaten toe waarin beide monden gevormd worden door zwarte gaten. Een natuurlijk zwart gat, dat gevormd wordt door het instorten van een stervende ster, zal uit zichzelf echter geen wormgat creëren.

Binnen de science fiction stikt het van de verhalen waarin gebruik wordt gemaakt van wormgaten voor ruimtereizen. In werkelijkheid is dit echter niet zo simpel en niet alleen omdat we nog geen wormgat gezien hebben. Het eerst probleem is omvang. Oerwormgaten die bij de oerknal ontstaan zijn, kunnen slechts 10 tot macht min 33 centimeter groot zijn. Het is echter mogelijk dat deze wormgaten door de expansie van het heelal zijn uitgerukt tot macroscopische omvang.Nog een probleem is stabiliteit. De voorspelde wormgaten van het Einstein-Rosen type zijn nutteloos voor ruimtereizen vanwege hun instabiliteit: dit soort wormgaten storten snel in. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat een wormgat dat “exotische” materie bevat voor langere tijd stabiel zou kunnen blijven, misschien zelfs permanent. Exotische materie, dat niet verward moet worden met donkere materie of antimaterie, bevat een negatieve energiedichtheid en een grote negatieve druk. Dergelijke materie kan momenteel alleen waargenomen worden in het gedrag van bepaalde vacuumstaten binnen de kwantumveldtheorie.Als een wormgat voldoende exotische materie bevat, ongeacht of het van natuurlijke of kunstmatige oorsprong is, dan zou het theoretisch gezien gebruikt kunnen worden als een manier om informatie of personen te versturen. Wormgaten kunnen niet alleen twee delen van het heelal met elkaar verbinden, maar zelfs verschillende heelallen! Het zou zelfs mogelijk moeten zijn om een wormgat te gebruiken als middel voor tijdreizen.De huidige technologie is ruimschoots ontoereikend om wormgaten te vergroten of te stabiliseren, zelfs als ze ontdekt worden. Wetenschappers blijven het concept van wormgaten als middel voor ruimtereizen echter verkennen, in de hoop dat de technologie ooit geschikt is om deze verkenningen werkelijk in de praktijk toe te passen. Bron: SPACE.com.

Share

Comments

 1. de zoveelste keer dat mijn plezier wordt vergald door onstuitbare alles verziekende f** reclame.
  als je geld nodig nodig hebt , hou dan een collecte.

 2. wikkiewokkie zegt

  Geen reclame hier hoor Joppie..

  Misschien eens een malware/virus scanner over je PC halen. (Of bedoelde je tijdens het filmpje?)
  Ik heb het voornamelijk met YouTube dat er reclames doorheen komen.
  Hoop dat je het snel opgelost hebt en kunt genieten van alles wat ze hier posten!

  @Astroblogs
  Ik lees met groot plezier iedere dag jullie site Arie en Olaf (en de anderen), bedankt voor alles!

  Ik vroeg mij daarnet af of jullie gewoon geintresseerden/hobby wetenschappers zijn of dat jullie professioneel ook met deze materie werken?

 3. Wat die reclame betreft: die van de Astroblogs is al jaren dezelfde en mijn indruk is dat die niet overheersend is. Of is het wat Wikkiewokkie zegt dat er door het filmpje heen reclame zit? Dan moet je bij de YouTube directie Space.com klagen, dat heeft niets met de Astroblogs te maken. Wikkiewokkie, bedankt voor het compliment! Nee, professionals zal je hier niet aantreffen, alles is voor 100% amateur en het draait op 200% enthousiasme. 😀

 4. het gaat idd om you-tube, deze bleef ( bij mij) maar aan de gang, heb het filmpje niet en nog steeds niet gezien.
  ze worden steeds hardnekkiger, met allerlei toeters en bellen en schuifjes zus en zo, ik wil me er niet in verdiepen.
  heb verder geen klachten hoor, was anders allang afgehaakt. (*_*).

 5. Heijn van Tilburgh zegt

  heb ik gedaan, nu heb ik virussen 🙁

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: