24 juni 2024

In replay: de lancering van de Ariane 5 met twee communicatiesatellieten

Ariane 5

Credit: ESA/ArianeSpace

Het is al bijna een week geleden gebeurd en kennelijk is het een tikkeltje ongemerkt aan ons voorbij gegaan: de lancering met behulp van de Europese Ariane 5 raket van de twee communicatiesatellieten Eutelsat 25B/Es’hail 1 en GSAT-7. Bij elkaar een vrachtje van 8.950 kg, dat met succes in een geostationaire baan is gebracht. De lancering van missie VA215 vond op 29 augustus j.l. plaats om 22:30 uur Nederlandse tijd, de vierde lancering van een Ariane 5 raket dit jaar, de 57e succesvolle lancering sinds december 2002. Hier de replay van de lancering. Trois Deux Une Top! 

Bron: Nine Planets.

Share

Comments

 1. De manier waarop zo’n raket gelanceerd wordt (vuurpijl) blijf ik nog steeds eng vinden om naar te kijken. Waarschijnlijk doordat destijds die ramp met de Challenger grote indruk op mij gemaakt had 🙁 Zou er dan werkelijk geen andere manier zijn? Ooit?
  http://www.youtube.com/watch?v=pUALwYsXSm8
  De schrik en het verdriet van de ouders/familieleden die daar naar staan te kijken gaat bij mij door merg en been. Bij de lancering van André Kuipers zat ik ook niet echt op m’n gemak.

  • misschien toch maar magnetisch//luchtdruk//elastisch katapulteren dan, met de kilimajaro of een andesreus in ecuador als start-hulp-plankier. uitbouwen tot 10 – 15 kilometer of zo ??
   en ipv brandstof vervluchtigend vloeibaar helium oid onbrandbaars als aandrijf//stuw-gas. ??
   en maar hopen dat alles binnen de toelaatbare g-krachten blijft en je gezicht er niet afvalt bij de start.

  • Gewoon even wachten tot de Skylon in gebruik wordt genomen. 😀

   • Mijn eerste gedachte was”Thunderbirds Are Go” Mijn tweede gedachte was de “Concorde”, maar het brandstofverbruik deed hem de das om (in gebruik 1975-2003) De raket van nu is qua snelheid hetzelfde als de raket van 40 jaar geleden. Soms denk ik wel eens dat in hetzelfde tijdsbestek erg veel veranderd is op technologisch gebied, behalve de raket :S

Speak Your Mind

*