23 september 2018

Superaarde GJ1214b heeft waterrijke dampkring

Artistieke impressie van de overgang van GJ 1214b in blauw licht

Artistieke impressie van de overgang van GJ 1214b in blauw licht

Een Japans team van onderzoekers heeft de atmosferische samenstelling bepaald van de superaarde Gliese 1214b, die op een afstand van 40 lichtjaar staat. Men heeft hiertoe gebruik gemaakt van twee optische camera’s aan boord van de Subaru-telescoop, waarmee de periodieke overgangen van de planeet voor z’n moederster zijn waargenomen. Hierbij is gebruik gemaakt van een blauwfilter, waarbij de mate van lichtverstrooiing in de atmosfeer van GJ 1214b bepaald kan worden.

Superaardes zijn planeten die qua grootte tussen rotsachtige planeten zoals de aarde, en ijsreuzen zoals Neptunus in zitten. Niemand weet echter de ware aard van dit soort planeten: zijn het werkelijk opgeschaalde versies van de aarde, of zijn het eigenlijk een soort mini-Neptunussen met een diepe waterstofrijke atmosfeer?

Volgens de huidige theorie ontstaan planeten vanuit een wervelende schijf van gas en stof rondom een pasgeboren ster. Waterstof vormt een belangrijk bestanddeel van deze schijf, evenals waterijs in de buitendelen (voorbij de zogenaamde sneeuwlijn). Aan de hand van de mogelijke geboorteplaatsen en migraties van super-aardes, is voorspeld dat dit soort planeten rijk zijn aan waterstof,

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.