10 december 2023

Planetoïde 2012 T1 gedraagt zich als een komeet

P2012T1

Credit: William Herschel Telescope (WHT) and the Gran Telescopio Canarias (GTC)

De uitbarsting van stofdeeltjes die de planetoïde P/2012 T1 vorig jaar vertoonde, was waarschijnlijk niet het gevolg van een botsing met een soortgenoot. Het lijkt er sterk op dat het om ‘komeetgedrag’ ging. Dat blijkt uit recente waarnemingen.Afgelopen decennia hebben astronomen in de zogeheten hoofd-planetoïdengordel tussen de banen van de planeten Mars en Jupiter een tiental planetoïden ontdekt die zich kort of lang als kometen kunnen gedragen. Deze objecten worden ook wel ‘hoofdgordelkometen’ genoemd, maar of het ook werkelijk kometen zijn, is nog maar de vraag. In sommige gevallen kan de uitstoot van stof bij deze planetoïden worden toegeschreven aan een botsing met een kleine soortgenoot. Maar voor P/2012 T1 lijkt die verklaring niet op te gaan: daarvoor duurde de stofuitstoot te lang. De activiteit begon rond het moment dat zijn afstand tot de zon op zijn kleinst was en hield ongeveer een half jaar aan. De meest waarschijnlijke verklaring voor dit gedrag is dat zich onder het oppervlak van P/2012 T1 een voorraad ijs bevindt. Steeds als het kleine hemellichaam wat dichter bij de zon komt, begint er ijs te verdampen en worden stofdeeltjes door de ontsnappende gassen meegesleept. Precies zoals dat bij kometen gebeurt. Over de oorsprong van de hoofdgordelkometen bestaat nog veel onduidelijkheid. Maar volgens sommige astronomen bestond de planetoïdengordel aanvankelijk uit een mengsel van rotsachtige en ijsachtige objecten, en waren daar miljoenen jaren geleden nog duizenden actieve kometen te vinden. Wat we nu zien zou slechts het schamele restant daarvan zijn: mettertijd zouden de objecten een groot deel van hun ijs zijn kwijtgeraakt, waardoor ze steeds meer op planetoïden zijn gaan lijken. Bron: Astronomie.nl en Isaac Newton Group.

Share

Comments

 1. mocht iemand zich geroepen voelen de lokatie van ” E ” in de windroos
  ( noord – zon – oost – vector ??) van het plaatje te kunnen verklaren,
  dan zou ik willen zeggen : aarzel vooaral niet. !!

  • Misschien hebben ze geen horizontaaltje gebruikt? 😀
   De windrichting, zoals noord of zuidoost wordt gebruikt om aan te geven waar een hemellichaam boven de horizon staat. Er zijn vier hoofd-windrichtingen: Noord, Oost, Zuid en West. De vier secundaire windrichtingen liggen precies tussen de twee hoofd-windrichtingen waarmee ze worden aangeduid in, bijvoorbeeld ZW ligt precies tussen Z en W. De acht tertiaire windrichtingen liggen exact tussen een secundaire en een primaire windrichting, bijvoorbeeld ZZW (te lezen als Z-ZW) ligt ten Z van ZW en dus precies tussen ZW en Z.
   Voor een preciezere indicatie gebruiken we in de sterrenkunde meestal de term azimut, uitgedrukt in graden. Officieel is in de sterrenkunde Z=0°, maar op deze website gebruiken we de meer intuïtieve definitie N=0° (zoals bijvoorbeeld op een kompas). De definities van de andere windrichtingen zijn te vinden in deze tabel:
   N 0°/360° O 90° Z 180° W 270°
   NNO 22,5° OZO 112,5° ZZW 202,5° WNW 292,5°
   NO 45° ZO 135° ZW 225° NW 315°
   ONO 67,5° ZZO 157,5° WZW 247,5° NNW 337,5°
   De nauwkeurigheid van de windrichtingen is dus 22,5°, zodat het azimut uitkomst biedt wanneer preciezere posities nodig zijn.

 2. Het is de E van wEst. 😀

 3. ik snap het.
  typisch staaltje Franse Slag, ( ouest is daar west ) . (*_*) = (UHHHHHHH).( blijven lachen)

 4. The image of the main belt comet P/2012 T1 (PANSTARRS) observed with the WHT PFIP camera on 12/13 November 2012, total exposure 280s. The scale, velocity vector, direction of the Sun, and astronomical north and east are indicated.

  uit bronartikel : i . newton group.

  Ok, wat houdt dat in : astronomisch OOST ??

 5. astronomisch OOST = gezien vanaf P/2012 T1 ??
  verzin dit ter plekke 🙂

 6. ergens bekruipt mij het gevoel dat wanneeer jullie worden uitgenodigd om in Hoek van Holland de zonsondergang te bewonderen er en masse de zee de rug wordt toegekeerd om in opperste staat van verwachting richting Rotterdam te gaan staan kijken.
  maar we blijven (*_*).

 7. Misschien is de oplossing gelegen in het feit dat je regelmatig in telescopen een omgekeerd beeld ziet, waarin oost en west gedraaid zijn. Een foto met zo’n telescoop gemaakt laat dan links het oosten zien en rechts het westen. De foto hierboven in de blog zou met zo’n telescoop gemaakt kunnen zijn.

  • Dat zeg ik, geen horizontaaltje gebruikt 😛 Ik spiegel de Maan altijd eerst (zoals hij in het echt te zien is) voordat ik een filmpje maak. Maar er zijn genoeg mannen die het zo laten. Door mijn viewfinder is het beeld ondersteboven. Dat is best verwarrend bij het op en neer besturen van de telescoop. Bij het heen en weer gaat het wel maar je zou er haast een scheel oog van krijgen, hihi.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d