3 maart 2024

De interstellaire wind is afgelopen veertig jaar gedraaid

zon_interstellairewind

Credits: NASA/Adler/U. Chicago/Wesleyan

De wind op aarde kan van richting veranderen, zoals we regelmatig merken in ons koude kikkerlandje. Maar dat geldt kennelijk ook voor de interstellaire wind, de wind van deeltjes die vanuit de interstellaire ruimte het zonnestelsel binnenstromen. Onderzoek door maar liefst 11 ruimtesondes in het zonnestelsel afgelopen veertig jaar heeft duidelijk gemaakt dat de richting waar de deeltjes vandaan komen veranderd is. De buitenste rand van het zonnestelsel zelf – de zogenaamde heliosfeer – grenst aan een interstellaire wolk van gas en stof en beiden vliegen met een snelheid van ruim 80.000 km per uur langs elkaar. Die beweging zorgt er voor dat er continue een stroom neutrale deeltjes vanuit de interstellaire ruimte het zonnestelsel wordt ingepompt, waarvan heliumatomen het gemakkelijkst te detecteren zijn. Momenteel komt de interstellaire wind voornamelijk uit een punt dat vanaf de aarde gezien gelegen in het sterrenbeeld Schorpioen.

ibex_sterrenbeeld

Credits: NASA/Goddard Space Flight Center

De data van de 11 sondes – waartoe onder andere NASA’s Mariner, de Russische Prognoz 6, de zonverkenner STEREO, IBEX en de MESSENGER behoren – laten zien dat het punt ten opzichte van veertig jaar geleden zo’n 4 tot 9 graden verschoven is. Onderzoek zoals deze moet duidelijkheid brengen over de interstellaire ruimte in de nabijheid van de zon, dat maar een klein stukje is van de gehele Melkweg. Bron: NASA.

Share

Comments

 1. Met een snelheid van 80.000 km per uur! En dan te bedenken dat de geur van het heelal naar frambozen,buskruit en metaal ruikt (best lekker, toch?) Hier hebben we te maken met een stevige frisse wind 😉 (gekheid)

 2. Het heelal ruikt naar frambozen, buskruit en metaal. Hihi, hoe kom je daar aan?

  • Men heeft dat kunnen meten via een “licht” techniek waardoor ze ontdekten dat het melkwegstelsel dezelfde moleculen bevat als frambozen. Een andere bron Quote: ” Astronomen die in de gigantische stofwolk midden in de Melkweg zoeken naar leven vonden ethylformaat, een molecuul verantwoordelijk voor de smaak van frambozen. De onderzoekers zochten eigenlijk aminozuren die mogelijk leven op andere planeten aantonen. Die vonden ze niet, maar wel ethylformaat dat naar rum ruikt.
   Het team vond ook bewijs voor de aanwezigheid van het dodelijke propylcyanide in de wolk. Samen met ethylformaat zijn dit de grootste moleculen tot nu toe gevonden in de ruimte”

   De bevindingen werden gepresenteerd tijdens de Eurpean week of Astronomy and Space Science

   http://www.vmt.nl/nieuws/vmt-nieuws/2009/melkweg-smaakt-naar-frambozen-en-ruikt-naar-rum.114745.lynkx

   Galaxy’s centre tastes of raspberries and smells of rum, say astronomers
   The hunt for chemicals in deep space that could seed life on other planets has yielded a large, fruity molecule

   http://www.theguardian.com/science/2009/apr/21/space-raspberries-amino-acids-astrobiology

   Arie, er is genoeg te vinden hierover op het internet 🙂
   Misschien iets voor Astroblogs FAQ? Die stond er niet bij.

 3. Het heelal wordt geswaffeld.

Speak Your Mind

*