30 mei 2024

NASA’s NuSTAR heeft z’n eerste tien superzware zwarte gaten te pakken

IC751

credit: NASA/JPL-Caltech

De zwart gatjager NuSTAR (“Nuclear Spectroscopic Telescope Array”) van de NASA – een op 13 juni 2012 gelanceerde röntgensatelliet – heeft tien superzware zwarte gaten in sterrenstelsels ontdekt, variërend in afstand van 0,3 tot 11,4 miljard lichtjaar. De zwarte gaten werden eigenlijk per toeval ontdekt (Engels: ‘serendipitously’), omdat de NuSTAR naar andere objecten kijkt, maar dan gelijk de röntgenstraling ontdekt vanuit andere locaties aan de hemel. Zoals het exemplaar hierboven, met de pijl aangegeven. NuSTAR keek naar het sterrenstelsel IC 751, rechts op de foto, maar zag links ervan een andere röntgenbron. Het paarse licht is de röntgenstraling, afkomstig van de accretieschijf rondom de superzware zwarte gaten.

NuSTAR_header

credit: NASA/JPL-Caltech

Na de ontdekking van de tien zwarte gaten werden de gegevens vergeleken met die van NASA’s Chandra X-ray Observatory en ESA’s XMM-Newton satelliet – beiden kijkend naar röntgenstraling met minder energie dan NuSTAR – en daarmee bleken alle zwarte gaten bevestigd te kunnen worden. Door de waarnemingen met NuSTAR kan mogelijk een raadsel worden opgelost dat dateert uit 1962: toen werd de zogenaamde kosmische röntgenachtergrond ontdekt, een diffuse straling die over de gehele hemel verspreid is, waarvan de piek in het hoge gedeelte van de röntgenstraling te vinden is. Men vermoedt dat de röntgenstraling van de superzware zwarte gaten de bron van de röntgenachtergrond is. Voor de geïnteresseerden: hier is het vakartikel over de ontdekking van de zwarte gaten. Bron: NASA/JPL.

Share

Comments

 1. in opposition to ” serendipitously ” :
  bij luchtbombardementen wordt er óók naar andere zaken gekeken en
  als trut en trul met de koters die dan op hun pet krijgen heet het ” collateral damage “.

 2. sorry Arie,
  had geen enkele bijbedoeling,
  slechts een toevallige taalkundige “oppositie” of tegenstelling .

 3. RemcoH1980 zegt

  Bovendien, collateral damage is triest genoeg ingecalculeerd. Als iets bij toeval wordt ontdekt is dat mooi meegenomen, maar zeker niet ingecalculeerd. Daar wil ik het graag bij houden vwb Joppie’s 1e reactie.

  On topic; deze NuSTAR missie werpt z’n vruchten al aardig af, prima stuk weer.

Speak Your Mind

*