28 maart 2024

Planeten blijken toch geen invloed te hebben op activiteit van de zon

Is er een verband tussen de planeten en de activiteit van de zon? Credit: Image taken with the Swedish Solar Telescope at the Roque de los Muchachos Observatory (La Palma, Spain).

Dat de zon met de gravitationele werking van z’n enorme massa en de hitte door de fusie van waterstofatomen in z’n kern de planeten van het zonnestelsel beïnvloedt is overduidelijk – sterker nog, zonder de zon zouden wij er niet zijn. Maar uit een statistische analyse op de activiteit van de zon en de beweging van de planeten in 2012 – uitgevoerd door een groep sterrenkundigen onder leiding van J.A. Abreu – bleek dat de invloed ook mogelijk andersom is: dat de planeten met hun gravitatiekracht een geringe, maar merkbare invloed hebben op de zonneactiviteit, welke zich uit in zonnevlekken en uitbarstingen van heet plasma. Al jaren wordt gespeculeerd over het verband van de 11-jarige cyclus van zonnevlekken, die qua intensiteit nogal onregelmatig kan verlopen, en de omloopbaan van de grootste planeet, Jupiter, die in 11,87 jaar om de zon draait. Naast de 11-jarige cyclus worden ook enkele andere quasiperiodieke cycli onderscheiden, die tussen 80 en 2000 jaar duren en waarvan de geldigheid onderwerp van debat is. Ook kent de zon soms lange periodes zonder enige activiteit, zoals het Maunder minimum tussen 1640 en 1700.

Resultaat van de studie aan zonneactiviteit tot 9400 jaar geleden door Abreu e.a.

Resultaat van de studie aan zonneactiviteit tot 9400 jaar geleden. Credit: Abreu e.a.

De zonneactiviteit laat sporen achter in het zuidpoolijs en door diepe ijsmonsters te onderzoeken kunnen wetenschappers de geschiedenis van de zonneactiviteit aflezen. Door radioactieve isotopen van beryllium en koolstof  van afgelopen 9400 jaar in de ijskernen te onderzoeken konden Abreu en zijn collegae nieuwe periodes onderscheiden, namelijk van 40 en 600 jaar. En die konden weer gerelateerd worden aan de beweging van de grote gasplaneten in ons zonnestelsel. Maar wat blijkt vervolgens het geval: dat in de studie van Abreu e.a. statistische fouten zitten, aldus een recente studie door R. Cameron en M. Schüssler, onlangs verschenen in Astronomy & Astrophysics, hetzelfde tijdschrift als waar de studie van Abreu et al was verschenen. Door de fouten er uit te halen blijft van de relatie tussen de planeetbewegingen en de zonneactiviteit niets over, in ieder geval niets wat boven het niveau van statistische ruis uitstijgt. Bron: Science Daily.

Share

Speak Your Mind

*