17 juli 2024

NASA: Voyager 1 heeft 25 augustus 2012 het zonnestelsel verlaten!

Voyager

Credit: NASA/JPL-CalTech

Het is nu officieel bevestigd door de NASA: op of rond 25 augustus 2012 heeft de 36 jaar oude Voyager 1 sonde het zonnestelsel verlaten. In een verklaring zei John Grunsveld, de chef van het wetenschappelijk team van de Voyager hierover:

Voyager has boldly gone where no probe has gone before, marking one of the most significant technological achievements in the annals of the history of science, and as it enters interstellar space, it adds a new chapter in human scientific dreams and endeavors. Perhaps some future deep-space explorers will catch up with Voyager, our first interstellar envoy, and reflect on how this intrepid spacecraft helped enable their future.

Afgelopen jaar werd door meerdere wetenschappers gezegd dat de Voyager 1 augustus 2012 de heliosfeer van de zon heeft verlaten en dat ‘ie was doorgedrongen tot de interstellaire ruimte, maar telkens werd dat tegengesproken door de NASA. Maar dankzij een enorme uitbarsting van de zon begin dit jaar konden de plasma-instrumenten aan boord van de Voyager tussen 9 april en 22 mei 2013 krachtige oscillaties meten in langs vliegende elektronen. Dankzij die oscillaties kon de plaatselijke elektronendichtheid worden gemeten: 0,08 elektron per cm³, veel meer dan de 0,002 elektronen per cm³ in de heliosfeer. Schattingen van de elektronendichtheid in de interstellaire ruimte zeggen dat daar ongeveer 0,1 elektron per cm³ voorkomt, goed aansluitend bij de meting van Voyager. Het is deze gemeten dichtheid die de wetenschappers van de NASA de doorslag heeft gegeven en waarmee nu bevestigd is dat voor het eerst een door mensen gemaakt instrument het zonnestelsel heeft verlaten. Terugrekenend kwam men uit op de datum van 25 augustus 2012 dat dit gebeurd moet zijn. Toen werd ook door Voyager een duizendvoudige (!) afname gemeten van de hoeveelheid geladen deeltjes van de zon plús een toename van 9% van de kosmische straling. Hieronder een video van de NASA over de historische gebeurtenis, daaronder een infografiek van de op 5 september 1977 gelanceerde Voyager 1, welke op dit moment 18,76 miljard km heeft afgelegd.

voyager-infografiek

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: Space.com + NASA.

Share

Comments

 1. Wow, dat is een zeer heftige en belangrijke gebeurtenis!! Bijna niet te bevatten, eindelijk is het grote nieuws daar, geweldig!

 2. Het zou mij ook niets verbazen als het op Teletekst komt te staan. Dat is nu nog niet het geval (net gecheckt, 21.30 uur), maar als ze daar wakker worden zullen ze het wel plaatsen. Het staat ook al op Google News en daar zie je dat de NOS mij net 6 minuten voor was. 🙁

 3. Toch wel erg gaaf, nu dat het eenmaal zo ver is,,,,hopen dat er nog wat mooie verrassende signalen van af komen de komende tijd. Jammer dat er geen camera op zit 😉

 4. Olaf van Kooten zegt

  Nog even voor de duidelijkheid: Voyager heeft de ELEKTROMAGNETISCHE grens van het zonnestelsel verlaten, oftewel de invloedsfeer van de zonnewind. De GRAVITIATIONELE grens van het zonnestelsel is nog lang niet bereikt. Voyager is net de Kuipergordel voorbij en o.a. Sedna en de Oortwolk liggen nog veel verder!

 5. Ik vond op internet een woord dat eigenlijk allesomvattend is voor de pracht van het universum. Het is een Japans woord; Yugen / yoo-gehn. Wel met engelse uitleg.

  Yugen is at the core of the appreciation of beauty and art in Japan. It values the power to evoke, rather than the ability to state directly. The principle of Yugen shows that real beauty exists when, through its suggestiveness, only a few words, or few brush strokes, can suggest what has not been said or shown, and hence awaken many inner thoughts and feelings.

  Vwb het universum > An awareness of the universe that triggers emotional responses too deep and powerful for words.

  Vond ik toch wel mooi om hier nog even te delen 🙂

 6. wat mij boeit is de vraag of we met de huidige staat van techniek Voyager 1 of 2 zouden kunnen inhalen ?
  en hoeveel jaar dat dan zou duren ??

Speak Your Mind

*