16 juli 2024

Japanse intelligente Epsilon-1 raket is gelanceerd

japan-epsilon

Credit: JAXA

Op zaterdagochtend om 07.00 uur Nederlandse tijd is vanaf Uchinoura Space Center in Japan de Epsilon-1 gelanceerd, de nieuwste raket van de japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. Met de raket vloog de SPRINT-A satelliet mee , die 61 minuten na de lancering in een baan om de aarde werd gebracht en die in het ultraviolet onderzoek zal gaan doen aan de magnetische velden en atmosferen van Venus, Mars en Jupiter. De Epsilon raket is met iets meer dan 24 meter maar half zo groot als z’n voorgangers, de H2A en M-V, maar ook een stuk goedkoper. De kosten van deze ‘maiden flight’: $ 38,5 miljoen, een vluchtje met de M-V kost $ 76 miljoen. Ook is de Epsilon raket een intelligente raket, die met kunstmatige intelligentie in staat is om continue z’n eigen ‘gezondheid’ te meten, waardoor de vluchtleiding op aarde geen gebruik hoeft te maken van megagrote super-PC’s, maar gewoon met een laptopje op schoot kan toekijken. De Epsilon-1 zou eerst op 27 augustus j.l. worden gelanceerd, maar toen werd alles 19 seconden voor de lancering afgeblazen vanwege een computerstoring. Hier beelden van de lancering.

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. mooi, hoe meer hoe liever. de chinezen en die uit india gaan ook lekker, dus vette pret met de raket.
  en volgens mij werd er de 1e keer niets afgeblazen, maar was dat gewoon een ingeprogrammeerde fout om het zelfdenkende systeem te testen.
  per saldo kun je dat nergens beter doen dan volledig startklaar, met alle toeters en bellen op scherp, op de grond.

 2. “.. volgens mij werd er de 1e keer niets afgeblazen, maar was dat gewoon een ingeprogrammeerde fout om het zelfdenkende systeem te testen.” Joppie, is dat een onderbouwde stelling of gewoon een mening?”

  • volgens mij = naar mijn mening.
   naar ik mij Meen te herinneren werd er niet uit de doeken gedaan wat de reden was.
   en ach , waarom zou ik geen eigen vooronderstelling mogen hebben.

   • OK, da’s helder, geen misverstand. 😀 Had natuurlijk kunnen zijn dat je het ergens gelezen had en dan zo redeneerde van ‘volgens mijn informatie…’ maar da’s niet het geval. Begrijp me niet verkeerd, vooronderstellingen zijn van harte welkom hoor.

    • en hoe schat jij zelf het voorval eigenlijk in. ??
     was de start niet autonoom door het systeem zelf afgebroken dan ??
     of was er iemand die achter een hele grote PC zat en de boel in het 100 zag lopen ??

     • Ja, het klopt dat de raket z’n eigen lancering stopte. Maar de vraag is of er opzet in het spel is en daar geloof ik niet zo in. Het zal meer zo zijn denk ik dat één of andere sensor een iets te hoge waarde aangaf en alles direct werd stopgezet.

 3. hoe het toen ook mag zijn geweest, het systeem heeft gewerkt en daar ging het hun om.
  en ‘s-avonds zal er vast wel een besloten saké-party Japanese-style voor het voltallige personeel zijn geweest.

Speak Your Mind

*