2 oktober 2023

Inslaande meteorieten of kometen kunnen aminozuren produceren

De inslag van een meteoriet of komeet kan aminozuren produceren

De inslag van een meteoriet of komeet kan aminozuren produceren. Credit: Imperial College London.

Wetenschappers van het Imperial College London, de Universiteit van Kent en het Lawrence Livermore National Laboratory hebben in een gespecialiseerd laboratorium ontdekt dat de botsing tussen een ijsrijke komeet en een planeet kan leiden tot het ontstaan van aminozuren, belangrijke bouwstenen van het leven. Hetzelfde effect kan bereikt worden als een rotsachtige meteoriet in botsing komt met een ijsrijke planeet (of maan).Ze bootsten een meteoriet- of komeetinslag na door een klein stalen kogeltje met enorm hoge snelheid (zo’n 20.000 km/uur) af te schieten op ijsmengsels waarin eenvoudige chemische verbindingen zaten (onder meer methanol en ammoniumhydroxide). In sommige mengsels ontstonden door de schokgolf diverse aminozuren zoals glycine en D- en L-alanine, de bouwstenen van eiwitten, die op hun beurt een essentiële rol spelen in celprocessen.Het onderzoek geeft nieuwe aanwijzingen voor het ontstaan van het leven op aarde. Het laat daarna zien dat de bouwstenen voor het leven overal in het zonnestelsel geproduceerd kunnen worden – inclusief op mogelijk levensvatbare werelden zoals Europa en Enceladus. Dit onderstreept maar eens de noodzaak om deze ijsmanen te bestuderen, om te zien of hier werkelijk buitenaards leven gevonden kan worden. Een artikel over het experiment is gisteren verschenen in het vakblad Nature Geoscience. Bron: NRC-Handelsblad 16 september 2013 + Eurekalert.

Share

Comments

 1. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Shit, dubbel. Arie, ik heb beide artikelen samengevoegd 🙂

 2. Hihi, ja is goed hoor.

 3. is er binnen de VN of andere overeenkomstige instituten eigenlijk al een wereldwijd bindend convenant afgesloten hoe om te gaan met buitenaards gevonden leven in wat voor vorm dan ook.
  of geldt net als hier en dus ook daar : de grootste bek wint en doet of veto’d naar eigen believen. ??

 4. Nou Joppie, lees deze Astroblog uit 2010 er maar over na.

  • {(@_@)}

   tja Arie , ook ik krijg daar bolle ogen van, er is kortom nog niets geregeld.
   of heb je soms nog een update liggen ?? (*_*)
   en ik snap best dat je er, als je te lang in wousbossche zompen rondhangt, een beetje tureluurs van wordt en de aliëns net als de witte wieven je een bezoekje komen brengen hoor.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: