16 juni 2024

Natuurkundige maakt liedje over z’n these: Bohemian Gravity!

10 dimensional superstrings

Tiendimensionale supersnaren. Credit: from YouTube

Een jonge en veelbelovende natuurkundige is met een nieuw model voor zwaartekracht gekomen: A New Quantization Condition for Parity-Violating Three-Dimensional Gravity. Klik op de link voor de gewichtige these! Natuurlijk is het onderwerp van z’n these bijzonder ingewikkeld, maar om ons te helpen heeft hij er een liedje over gemaakt, op de melodie van Queen’s Bohemian Rhapsody. Dit moet je gewoon even zien 😉

Hieronder de tekst:

A Capella Science – Bohemian Gravity!

Is string theory right?Is it just fantasy?Caught in the landscape,Out of touch with realityCompactifiedOn S5 or T*S3Space is a pure voidWhy should it be stringy?Because it’s quantum not classicalNonrenormalizableAny way you quantizeYou’ll encounter infinityYou seeQuantaMust interactVia paths we understandUsing Feynman diagramsOften, they will just reboundBut now and then they go another wayA quantumLoooooopInfinities will make you cryUnless you can renormalize your modelOf baryons, fermionsAnd all other states of matterCurved space:The gravitonCan be thought of as a fieldBut these infinities are realIn a many-bodyLoop diagramOur results diverge no matter what we do…A Quantum Soup (any way you quantize)Kiss your fields goodbyeGuess Einstein’s theory wasn’t complete at all!I see extended 1-D objects with no massWhat’s their use? What’s their use? Can they give us quark plasma?What to minimize?What functional describes thisString?Nambu-Goto! (Nambu-Goto)Nambu-Goto! (Nambu-Goto)How to quantize I don’t knowPolyakov!I’m just a worldsheet, please minimize meHe’s just a worldsheet from a string theoryReperametrized by a Weyl symmetry!Fermi, Bose, open, closed, orientable?VibrationsModes! They become particles (particles!)VibrationsThey become particles (particles!)VibrationsThey become particles (particles!)Become particles (particles!)Become particles (many many many many particle…)Modes modes modes modes modes modes modes!Oh mamma mia mamma mia,Such a sea of particles!A tachyon, with a dilaton and gravity-vity-VITY(rock out!)Now we need ten dimensions and I’ll tell you why(anomaly cancellation!)So to get down to 4D we compactify!Oh, Kahler!(Kahler manifold)Manifolds must be Kahler!(Complex Reimannian symplectic form)If we wanna preserveAny of our super-symmetry(Superstrings of type I, IIa and IIb)(Heterotic O and Heterotic E)(All are one through S and T duality)(Thank you Ed Witten for that superstring revolution and your new M-theory!)(Maldecena!)(Super-Yang-Mills!)(Type IIB String!)Dual! Dual!(In the AdS/CFT)(Holography!)Molecules and atomsLight and energyTime and space and matterAll from one unitedTheoryAny way you quantize…Lyrics and arrangement by Tim Blais and A Capella ScienceOriginal music by Queen.

Share

Comments

 1. WikkieWokkie zegt

  Goed dat hij is gaan studeren…

  Denk niet dat een zang carriere erin had gezeten voor hem. 😛
  Hoewel hij zingt nog niet eens zo slecht, ik kan het hem niet nadoen in ieder geval!

  Olaf, heb je de CD al ontvangen? Net zoals de zang van het filmpje, niet perfect. Maar hoop dat je het wat vindt… Enjoy!

  • Olaf van Kooten zegt

   Ik heb ‘m letterlijk net door de bus gekregen. Ik ben voorlopig alleen geen tijd, ik ga ‘m in het weekend op m’n gemakje beluisteren 😀

 2. Leuke en originele manier om het op deze manier te doen. Heeft iemand al een linkje doen uitgaan naar Dr. Brian May, ben benieuwd naar zijn visie hierop 🙂

Speak Your Mind

*