2 maart 2024

And the winner of the ‘Astronomy Photographer of the Year 2013’ contest is…

Guiding Light to the Stars, credit: Mark Gee

Credit: Mark Gee.

We hebben er lang en vol spanning naar uitgekeken: wie zal de winnaar zijn van de internationale ‘Astronomy Photographer of the Year 2013– wedstrijd? Astrofotograaf en collega-astroblogger André van der Hoeven was één van de genomineerden en deze week was hij speciaal voor de prijsuitreiking afgereisd naar Greenwich in Engeland. Gisteravond was het zover en werd in het gebouw van het Britse Royal Observatory in aanwezigheid van alle genomineerden de prijswinnaar van de 5e editie van de wedstrijd bekendgemaakt. Er waren diverse categorieën, maar eentje werd als de algemene winnaar aangewezen en dat was helaas niet André, maar de Australiër Mark Gee, die won met een betoverende foto van de Melkweg, gemaakt boven Cape Palliser in Nieuw-Zeeland. Je ziet deze foto – genaamd ‘Guiding Light to the Stars’ – hierboven. Gee was behoorlijk op dreef, want een andere foto van hem, ‘Moon Silhouettes’, won de prijs in de categorie People and Space.

Credit: Mark Gee

Credit: Mark Gee

André had een prachtige inzending met een foto van Herbig-Haro objecten in de Pelikaannevel, maar die is helaas niet in de prijzen gevallen. André, volgend jaar een nieuwe ronde, nieuwe ballen, nieuwe kansen! Hier alle winnaars van de 2013-editie op een rijtje.

Share

Comments

 1. WikkieWokkie zegt

  Mooie foto André,

  Valt me op dat de foto’s die gewonnen hebben toch iets meer contrast hebben (niet scherpte, maar meer beeld van aarde en universum ge-combineerd). Dit doet niets af aan jouw foto, die is zeer zeker heel mooi.

  Ik krijg de indruk dat de jury een foto wilde die dus meer contrast weergeeft tussen de aarde en het universum, ik denk en dat ze daardoor voor die foto’s gekozen hebben…

  Frank

 2. Andre vd Hoeven zegt

  Er zijn verschillende categorieën vandaar. De mijne zat in de deepspace waar dit niet hoeft. Winnaar daar was Adam Block een waar icoon op astrofotografie gebied. Ik schaam me niet om van hem te verliezen 🙂

 3. Hier is die foto van Adam Block, genaamd Celestial Impasto: sh2–239. Maar even voor de goede orde: die is wel gemaakt met de 0,8 meter Schulman telescoop van het Mt Lemmon Skycenter. Ja, zo kan ik het ook. 😀

Speak Your Mind

*