29 maart 2024

Is buitenaards leven gevonden in de hogere delen van de aardse atmosfeer?

diatoom

Credit University of Sheffield.

Deze week kwam een groep Britse onderzoekers onder leiding van Milton Wainwright (Universiteit van Sheffield) met een opzienbarend artikel – gepubliceerd in het Journal of Cosmology – waarin ze stellen dat ze met een ballon in de atmosfeer van de aarde op een hoogte tussen 22 en 27 km (=stratosfeer) een fragment hebben ontdekt dat behoorde tot een diatomee of diatoom, een soort alg of wier, dat een extern skelet van kiezel (siliciumdioxide) heeft. Het fragment (zie afbeelding hierboven en -onder) zou dat skelet zijn en het zou afkomstig zijn vanuit de ‘waterige omgeving van een komeet’. De onderzoekers denken hiermee bewijs te hebben gevonden dat leven afkomstig is van buiten de aarde. In het persbericht dat ze uitbrachten stellen ze onomwonden:

In the absence of a mechanism by which large particles like these can be transported to the stratosphere we can only conclude that the biological entities originated from space.

Hun conclusie is: het fragment kan niet van onderaf – vanaf de aarde dus – in de stratosfeer zijn gebracht, dus moet het wel uit de ruimte komen, het fragment is een fossiel van leven, ergo leven komt uit het heelal. Diatomen zouden door vulkaanuitbarstingen in de stratosfeer terecht kunnen komen, maar aangezien er recentelijk geen vulkaanuitbarstingen zijn geweest valt die mogelijkheid af, aldus de onderzoekers. Echter, dat laatste is niet juist. Sinds maart dit jaar is de vulkaan Bata Tara op Indonesië continue aan stof aan het uitbraken en zodoende kunnen wel degelijk diatomen in de hogere luchtlagen terechtkomen.

aliendiatom_balloon

Credit: Wainwright et al., from the paper.

Daar komt bij dat er twee redenen zijn om het artikel met de nodige voorzichtigheid te lezen: de ene is dat één van de auteurs Chandra Wickramasinghe is, iemand die vaker met stellige claims over buitenaards leven is aangekomen, claims die net zo vaak vanwege het ontbreken van onderbouwing van tafel zijn geveegd. De ander is dat het artikel is verschenen in het blad Journal of Cosmology en laat dat nou net een tijdschrift zijn dat een reputatie heeft op het terrein van nep-wetenschap. Op hun blogs fileren Phil Plait en Ian Musgrave de claims van de onderzoekers en alles afwegende blijft er eigenlijk weinig van over. Plait wijst er bijvoorbeeld op dat een diatoom-fragment afkomstig van een komeet deel zou moeten uitmaken van een stukje rots. Alleen was dat niet het geval, men vond enkel een los stukje skelet, zwevend in de stratosfeer, iets wat de onderzoekers zelf eigenlijk ook verbazingwekkend vinden:

It is noticeable that the diatom fragment is remarkably clean and free of soil or other solid materia”

Musgrave wijst op de uitbarsting van de Bata Tara. Ook vraagt hij zich af hoe zo’n levend diatoom in de waterige omgeving van een komeet terecht is gekomen. Kortom, op basis van wat ik lees bij Plait en Musgrave denk ik dat we te maken hebben met een onterechte claim. Bron: Bad Astronomy + Astroblogger.

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    *kuch* in het Nederlands Diatomeeën of Kiezelwieren *kuch*

Speak Your Mind

*