24 september 2018

Vandaag begint de herfst, de astronomische herfst welteverstaan

herfst-equinox-sept-2013

Vanavond om 22.44 uur begint de astronomische herfst, het moment van de herfst-equinox (Latijn: aequinoctium autumnale). Op dat moment trekt het middelpunt van de zonneschijf in zijn baan langs de ecliptica van noord naar zuid over de hemelequator en staat hij recht boven de evenaar. Je ziet dat moment hierboven weergegeven, een plaatje afkomstig uit Starry Night. Dag en nacht zijn dan even lang, vandaar het woord ‘equinox’ (Latijn: equi = gelijk, nox = nacht). Naast de astronomische herfst kent men ook de weerkundige herfst, maar die is 1 september al begonnen, zoals we wel gemerkt hebben aan het weer van de afgelopen weken. Op de

Reacties

  1. Helga van Leur legt uit hoe het komt dat wij seizoenen hebben. En wat astronomische herfst of lente is.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.