Site pictogram Astroblogs

Europese ruimtesondes houden komeet ISON in de gaten

A Unique Hubble View of Comet ISON

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Verschillende Europese ruimtesondes en planeetverkenners maken zich op voor het bestuderen van komeet ISON, die eind dit jaar op zeer kleine afstand langs de zon zal scheren en mogelijk met het blote oog vanaf aarde zichtbaar zal zijn. De komeet werd een jaar geleden ontdekt door Russische astronomen.

De waarnemingscampagne van de Europese planeetverkenner Mars Express is in de nacht van 23 op 24 september begonnen. Op 1 oktober bereikt de komeet de kleinste afstand tot Mars: slechts 10,5 miljoen kilometer.

De Europees/Amerikaanse SOHO-ruimtesonde, die onderzoek doet aan de zon, zal de komeet eind november in het oog houden, wanneer hij de kleinste afstand tot de zon bereikt. De kans bestaat dat de komeet die nauwe passage niet zal overleven – de poreuze, ijzige komeetkern valt mogelijk geheel uit elkaar onder invloed van de zonnewarmte.

In november en december zullen ook de Europese ruimtesondes Venus Express en Proba-2 waarnemingen aan komeet ISON verrichten. Overigens valt de helderheid van de komeet tot nu toe erg tegen; nog steeds is onduidelijk hoe opvallend hij eind dit jaar zal zijn.

Bron: Astronomie.nl

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten