16 juni 2024

Aardatmosfeer heeft ooit 250 keer zoveel CO2 bevat

Sneeuwbal Aarde

Sneeuwbal Aarde

Een internationaal team van wetenschappers heeft mogelijk de “zwakke jonge zon paradox” opgelost. Volgens deze paradox zou de aarde vroeger een bevroren bal moeten zijn geweest, aangezien de zon vroeger veel zwakker was dan nu. Het blijkt echter dat de aarde destijds relatief warm was, met een wereldomvattende oceaan van vloeibaar water. Hoe kan dit?

De wetenschappers hebben allerlei modellen en verklaringen uitgeprobeerd, maar slechts één blijkt afdoende te zijn om de paradox op te lossen: een enorm veel hoger CO2-gehalte. Volgens de wetenschappers moet het CO2-gehalte ongeveer 3,8 miljard jaar geleden 250 keer hoger zijn geweest dan vandaag de dag. Ongeveer 2,5 miljard jaar geleden moet dit zijn gedaald tot 25 keer het huidige niveau. Daarnaast heeft de aardatmosfeer gedurende al die tijd zo’n 1000 keer methaangas bevat – ook een krachtig broeikasgas.Pas na het einde van het Archeïcum, een geologisch tijdvak, is het CO2-gehalte langzaam gedaald naar waardes die onder het huidige niveau liggen. Hierdoor is zo’n 0,8 miljard jaar geleden de aarde wel degelijk in een ijsbal veranderd – een periode die Sneeuwbal Aarde wordt genoemd. Massale vulkaanuitbarstingen hebben toen zoveel CO2 de atmosfeer in gepompt, dat de aarde supersnel veranderde van een sneeuwbal naar een tropische broeikas. Het is in deze periode dat het complexe meercellige leven is ontstaan. Daarna is het CO2 gehalte in de komende tijdvakken langzaam gedaald naar waardes die vergelijkbaar zijn met vandaag de dag. Bronnen: Journal of Geophysical Research: Atmospheres, Wikipedia.

Share

Speak Your Mind

*