25 september 2018

Maan is jonger dan gedacht

maan 0204

Onderzoek naar maanstenen heeft uitgewezen dat onze maan een stuk jonger is dan gedacht. De leeftijd van onze kosmische wachter wordt nu geschat op 4,4 tot 4,45 miljard jaar, in plaats van 4,56 miljard jaar, zoals voorheen werd gedacht. Deze jongere leeftijd heeft ook consequenties voor de aarde!

Wetenschappers hebben vele jaren maanstenen bestudeerd om de leeftijd van de maan te achterhalen. Het vaststellen van een betrouwbare leeftijd is natuurlijk geen gemakkelijke opgave. De methodes zijn echter flink verbeterd en recente schattingen hebben uitgewezen dat de leeftijd van de meeste maanstenen niet clusteren rondom 4,568 miljard jaar (het exacte vastgestelde tijdstip waarop het ontstaan van het zonnestelsel is begonnen). In plaats daarvan clusteren de maanstenen tussen de

Reacties

 1. Over Maansteen gesproken…Wel eens over de “Maansteen van Drees”gehoord?

  Trots
  Hij was er erg trots op, zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland William Middendorf, die Drees in 1969 het stukje maansteen cadeau deed. Dat gebeurde op de dag dat de drie astronauten van de eerste maanlanding, Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin Aldrin, ons land bezochten.

  Maar…de Maansteen blijkt versteend hout.
  Een stukje maansteen dat jaren geleden aan het Rijksmuseum werd geschonken door de nabestaanden van Willem Drees, blijkt na onderzoek helemaal geen maansteen te zijn.

  Bijzonder verhaal’
  De steen werd door het museum jarenlang gekoesterd als het meest exotische object in de collectie, het is ooit verzekerd voor 100.000 gulden. Nu is het bijna niks meer waard. Een mooi stuk versteend hout brengt niet meer op dan 50 euro.

 2. Ik heb daar ook ooit een blogje aan gewijd: https://www.astroblogs.nl/2009/08/26/maansteen-van-rijksmuseum-blijkt-nep-te-zijn/ Ik wist niet dat ‘t de Maansteen van Drees heette. Lees trouwens ook de serie reacties op die blog, bevat ook interessante stof – maanstof 🙂

  • Klopt, we hebben het over hetzelfde. Het blijft een raar verhaal, hè? En wat er nou precies gebeurd was is niet meer te achterhalen want iedereen is dood (behalve Middendorf). Toen dit nieuws uitkwam in 2009 was het olie op het vuur van de discussie of we ‘er’ wel zijn geweest daar op de Maan 😛 Zou Drees werkelijk gedacht hebben dat hij zo’n flink stuk Maansteen in z’n handen gedrukt kreeg?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.