23 januari 2020

Cassini heeft op Saturnus’ maan Titan ingrediënten van… plastic ontdekt!

Titan

Wetenschappers hebben met behulp van de Composite Infrared Spectrometer (CIRS) aan boord van de Cassini verkenner in de atmosfeer van Saturnus grootste maan Titan propeen ontdekt, een molecuul dat we op aarde heel goed kennen omdat het een belangrijk ingredi

Comments

 1. Co+van+Driel zegt

  Prachtig om dit allemaal te lezen. Ik ben half mei begonnen aan de VMBO cursus Scheikunde. Vorige week heb ik geleerd over het maken van plastic. Ik heb daar vroeger maar 3 maanden les in gehad op de MAVO (in 1983). Dus ik ben al heel trots dat ik weet wat propaan en propeen is en hoe die molecuultjes ongeveer in elkaar zitten. Het zijn allemaal koolwaterstoffen. Prachtig om te lezen, dat hier ver vandaan op de maan Titan ook deze deeltjes gevonden zijn. De oceaan op Titan, is dus een oceaan vol met methaan. Het moet dan erg koud zijn op Titan, want methaan komt hier op Aarde in principe alleen maar voor als een gas, een soort schetenlucht. Bizar om te bedenken dat als je op Titan een scheet laat, dat die dan meteen vloeibaar is. CH4 een prachtig stofje.

  • Jochem+Peeters zegt

   Als ik en scheet laat en hij is vloeibaar, dan baal ik als een stekker…
   Zeker als ik in een gezelschap ben… 😛

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: