16 juli 2024

Spectaculaire uitbarsting op de zon

Filamentuitbarsting van 30 september

Filamentuitbarsting van 30 september. Credit: NASA

In de vroege uren van 30 september 2013 kwam er plots een einde aan de trage zonneactiviteit. Al dagenlang was een zeer groot filament zichtbaar op de Zon en net dat filament knapte afgelopen nacht en zorgde voor een één van de spectaculairste filamentuitbarstingen van de 24ste zonnecyclus.Het filament was geen kleintje en strekte zich uit over meer dan 30° op het zonneoppervlak. Het bleef lang stabiel tot de nacht van 29 op 30 september waarbij het knapte en zich registreerde als een langdurige C1 uitbarsting. Bij de filamentuitbarsting kwam een grote en zeer heldere coronale massa uitstoot (CME) vrij die met een snelheid van 650km/sec de ruimte werd in geslingerd. Het grootste deel van de plasmawolk verplaatste zich ten noorden en westen van de ecliptica maar ook een zwakker deel is naar de Aarde gericht en zal waarschijnlijk aankomen in de avond en nacht van 2 op 3 oktober 2013.

zon 3009

Credit: NASA

Poollichtkansen voor de lage landen zijn er vooralsnog niet. Daarvoor was de uitbarsting niet sterk genoeg en hebben we net iets meer nodig om het magische poollicht tot in onze contreien te brengen. De hoge breedtegraad zal alvast een mooi spektakel te zien krijgen en als het echt meezit zou de hoge, gemiddelde breedtegraad mogelijk ook een glimp kunnen opvangen laag in het noorden, maar dan zouden de condities goed moeten meezitten.De laatste voorspellingen op het gebied van poollichten kunnen hier gevonden worden. Dit artikel vormt onderdeel van de samenwerking tussen AstroBlogs.nl en SpacePage.be.

Bron: SpacePage.

Share

Comments

 1. Een aantal jaren geleden was er haast geen zonneactiviteit. Prof de Jager voorspelde al een nieuw maunderminimum. Heeft hij nu gelijk gekregen, is de 24ste zonnecyclus te verwaarlozen in vergelijking met “normaal”?

 2. Gert1904 zegt

  Wat is je (recente) bron?

 3. Ik heb geen recente informaties, het was een voorspelling van enkele jaren geleden.
  zie:
  http://www.kennislink.nl/publicaties/zon-en-klimaat

  Het zou nu, lijkt me gezien de voorspelling, duidelijk moeten zijn of De Jager gelijk heeft gekregen.

Speak Your Mind

*