30 mei 2024

Komeet ISON gefotografeerd tijdens z’n nadering tot Mars

ISON_remanzacco

Credit: Ernesto Guido, Nick Howes, Martino Nicolini/Remanzacco Observatory

Afgelopen maandag – 1 oktober 2013 – kwam komeet ISON ‘in de buurt’ van de planeet Mars, welke tot een afstand van 10,5 miljoen km werd genaderd. We weten nog niet of satellieten of rovers op Mars succesvol zijn geweest om de komeet te fotograferen [1]Ondanks het feit dat de meeste NASA-activiteiten zijn stilgelegd als gevolg van de government shutdown, hebben een aantal NASA-missies toch waarnemingen kunnen verrichten van ISON’s passage … Lees verder [Update 19.15 uur: inmiddels weten we dat wel, HiRISE heeft ‘m gefotografeerd!], maar we weten wel dat Ernesto Guido, Nick Howes en Martino Nicolini van het Remanzacco observatorium daarin geslaagd zijn. Met de 2.0-m f/10.0 Ritchey-Chretien + CCD Liverpool Telescope wisten ze de foto hierboven te maken, een stack van 20 opnames, elk met een belichtingstijd van 11 seconden. Ze wisten in detail ook nog de binnenste coma rondom de kern van komeet ISON vast te leggen:

coma_ISON

Credit: Ernesto Guido, Nick Howes, Martino Nicolini/Remanzacco Observatory

Het drietal probeerde middels de foto’s te kijken of er behalve de staart nog meer straalstromen vanuit de kern worden geproduceerd, en op dit moment lijkt wellicht één kleine straalstroom te zijn gedetecteerd. Ze blijven komende tijd komeet ISON in de gaten houden. Op 28 november a.s. beleeft ‘ie z’n perihelium, waarbij de kortste afstand tot de zon wordt bereikt – 1,1 miljoen km boven het zonsoppervlak. Mocht ‘ie dat perihelium ‘overleven’ – d.w.z. mocht de komeet niet fragmenteren in kleine delen – dat kan ‘ie nog voor een mooi spektakel aan de hemel zorgen. Op 26 december beleeft komeet ISON de dichtste nadering tot de aarde, nog altijd een afstand van 64 miljoen km.Een astrofotograaf heeft het voor elkaar gekregen om zowel de komeet als de Rode Planeet in één beeldveld vast te leggen. Het resultaat kun je hier bekijken. Bron: Universe Today.

Voetnoten

Voetnoten
1 Ondanks het feit dat de meeste NASA-activiteiten zijn stilgelegd als gevolg van de government shutdown, hebben een aantal NASA-missies toch waarnemingen kunnen verrichten van ISON’s passage langs Mars. Dat komt doordat verschillende missies geleid worden vanuit niet-overheidsorganisaties die contractors zijn van NASA. Zo wordt de Mars Reconnaissance Orbiter bestuurd wordt vanuit het Jet Propulsion Laboratory, dat onderdeel vormt van het California Institute of Technology.
Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    26 december…….precies op tijd om als kerstster aan de hemel te fungeren. Mocht íe de passage langs de zon overleven uiteraard 🙂

  2. Amen Arie!! 🙂

Speak Your Mind

*