6 december 2023

Komeet ISON ten dode opgeschreven?

disintegrating comet

Artistieke impressie van een uiteenvallende komeet. Credit: ESA/NASA

Volgens de sterrenkundige Ignacio Ferrin hoeven we weinig te verwachten van de komeet ISON. Volgens hem is de komeet namelijk ten dode opgeschreven. De lichtcurve van ISON blijkt typisch te zijn voor dat van een uiteenvallende komeet. Hoewel niet iedereen het hiermee eens is, is het duidelijk dat komeet ISON a-typisch en opmerkelijk gedrag vertoont.Volgens Ferrin zou de komeet de laatste maanden flink in helderheid moeten zijn toegenomen. Helaas is de helderheid al 270 dagen (oftewel 9 maanden) exact gelijk gebleven, iets wat nog maar zelden is voorgekomen. Volgens Ferrin kan dit maar één ding betekenen: ISON is stervende. Het blijkt namelijk dat twee kometen exact hetzelfde gedrag vertoond hebben: C/1996 Q1 Tabur en C/2002 O4. Beide kometen zijn later uiteengevallen. De komende weken zullen uitwijzen of Ferrin gelijk heeft.Het is echter duidelijk dat komeet ISON een buitenbeentje is. Op een afstand van 2,5 tot 3 AU van de zon (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon) bevindt zich namelijk de “sneeuwlijn” – binnen deze grens kan waterijs veel gemakkelijker verdampen. De meeste kometen worden een stuk actiever zodra ze de sneeuwlijn gepasseerd zijn. Komeet ISON echter niet – de komeet is geen steek helderder geworden. Volgens onderzoekers was dit de laatste kans voor de komeet om een gezonde activiteit te vertonen.Daarnaast zal de komeet later voor nieuwe uitdagingen komen te staan. Komeet ISON is namelijk een zonnescheerder, hetgeen betekent dat het perihelium van de komeet heel dicht bij de zon staat – dicht genoeg om de temperatuur te laten toenemen tot 2700 graden Celsius. Dat is heet genoeg om lood te laten smelten en dus zeker heet genoeg om de gehele komeet weg te koken. Daarnaast ligt het perihelium van de komeet binnen de zogenaamde Roche-limiet van de zon – binnen deze limiet zijn de getijdenkrachten sterk genoeg om de komeet uiteen te scheuren.De combinatie van de lichtcurve, de temperatuur en de getijden lijken het doodsvonnis te betekenen voor komeet ISON. Dat zal een tegenvaller zijn voor zowel de conspiracy-gekkies als de oprecht geinteresseerde (amateur-) astronomen. Vergeet de “Komeet van de Eeuw”, het wordt wachten op de volgende kandidaat voor deze titel.Het gehele onderzoek van Ignacio Ferrin kan hier teruggelezen worden. Bron: Phys.org.

Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Ik begrijp uit de conclusie van het onderzoek dat het nog even afwachten is de komende dagen/weken wat het definitieve lot zal zijn van ISON. Mocht het inderdaad zo zijn dat íe uit elkaar valt en geheel verdampt dan zou dat zeker een domper zijn. Ik val in dit geval in de categorie oprecht geinteresseerde 😉

  2. Het lijkt allemaal op dit bericht, wat volgens mijn informatie daarna weer onderuit is gehaald. Blijft dus erg koffiedik kijken met die komeet.

  3. Okee, het zou kunnen dat ISON nu dus gaat verdwijnen door de te dichte nabijheid van de zon….maar ik heb ook begrepen dat deze komeet een staart heeft van een gigantische lengte, waarin zich grote stukken puin bevinden. Het schijnt dat onze aardbol zich de komende tijd gaat verplaatsen DOOR de baan van die staart, vandaar dat wij een enorme last kunnen gaan krijgen hierdoor, wat logisch lijkt… In het geval dit de WAARHEID is, vraag ik me vervolgens af, of dat wij hier op aarde er iets mee opschieten INDIEN deze komeet wordt vernietigd door de nabijheid van de zon ….omdat wij dan toch immers nog steeds DOOR die staart heen moeten ?? ….Die staart heeft een lengte van een paar miljoen kilometer en blijft ook NA de vernietiging van ISON nog steeds een gevaar voor ons MET al dat puin erin…..Kan iemand hier een DEGELIJK antwoord op geven, die hier ECHT iets vanaf weet ???

    • Marijke, het klopt dat de aarde op een gegeven moment door het materiaal gaat dat is achtergelaten door de komeet ISON. Dat zal op of rond 12 januari 2014 gebeuren, zoals hier te lezen is. Het klopt echter niet dat daar enorme brokstukken tussen zitten. Het is stof, dat hier wellicht voor meteoren (vallende sterren) zal zorgen. Mocht er een iets groter stukje tussen zitten dan krijgen we mooie vuurbollen te zien.

  4. de pagina van deze man is disinfo hij is geen god en kan niet zeggen wat er gebeurd met ison wie zegt dat ie doormidde breekt weet zeker van niet vliegt deze man mee met de komeet ison afwachten en daarna oordelen

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d