20 mei 2024

Ontstaan van het zonnestelsel kun je zelf naspelen

zonnestelsel fun

Het is World Space Week en dat vieren we graag met een klein experiment dat je thuis in een handomdraai kan nabootsen om je kroost of vrienden op een speelse manier te tonen hoe ons zonnestelsel werd gevormd. De benodigheden:* Diep bord met water * Pepermolen * Druppel afwasmiddel Om de vorming van ons zonnestelsel na te bootsen, moet je ervoor zorgen dat het water rondjes draait. Wanneer de rotatie goed op gang is, strooi je willekeurig peper in het bord, symbool voor het steenachtige materiaal waaruit de zon en de planeten zijn ontstaan.Zorg ervoor dat de draaibeweging in stand gehouden wordt. Je zal zien dat de pepervlokjes samen beginnen te klitten in het midden. Bij de vorming van de planeten kwamen alle zware materialen zoals ijzer samen. Naarmate de zon energie en licht begon te produceren, ontstond een fusiereactie die een schokgolf vol gas uitstuurde langs alle aardachtige planeten, naar de omgeving waar Jupiter en Saturnus zich vandaag bevinden. Door centraal in de pepermassa een druppel detergent te laten vallen, creëer je het effect van die schokgolf en toon je mooi aan hoe ons zonnestelsel is opgebouwd.
Voor een kleine demonstratie kan je terecht in onderstaande video.

Share

Speak Your Mind

*