24 juni 2024

Astrovacançe Grandchamps: enorme protuberans op de zon verschenen

ZonHA 16x0013 13-10-08 10-34-59Com

Afgelopen nacht is het met waarnemen door de bewolking niets geworden, maar dat is ruimschoots goed gemaakt met de enorme protuberans die vanmorgen aan de rand van de zon is verschenen. Cees Aarnoutse heeft er met z’n TMB Optical telescoop direct opnames van gemaakt, waarvan je er eentje hierboven ziet. Het is een combinatiefoto, gemaakt met een H?-filter – een combinatie van een foto van de protuberans en van de schijf van de zon. Normaal gesproken moet je de protuberans zo lang belichten dat de schijf geheel overbelicht is, zoals op de foto hieronder te zien is. Op beide foto’s zie je de protuberans heel ver doorlopen – er is ook materiaal losgekomen, uitgespuwd in de interplanetaire ruimte.

ZonHA 16x0002 13-10-08 10-12-48

Cees schat de lengte van deze protuberans op zo’n 700.000 km, de helft van de diameter van de zon. Die lengte is vergelijkbaar met de protuberans die december 2010 verscheen. Hieronder een afbeelding van d

Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Wat een immense en indrukwekkende verschijning zeg……

Speak Your Mind

*