21 juni 2024

Astrovacançe Grandchamps: de supernova in spiraalstelsel M74

M74_1L_-12gr_010
Paul Bakker heeft vannacht de supernova gefotografeerd, welke op 25 juli 2013 in het spiraalsterrenstelsel M74 in het sterrenbeeld Vissen (Pisces) met de LOSS supernova survey van het Lick Observatorium werd ontdekt. De foto is zonder filter gemaakt en er is vijf minuten belicht, door een Orion Optics 10″ Newton telescoop en een ATIK 314L CCD camera. Zoals je ziet is de supernova – met de gele streepjes gemarkeerd- nog best helder. Let ook op de prachtige spiraalarmen van M74, dat zich 35 miljoen lichtjaar van ons vandaan bevindt. De foto is nog niet bewerkt, dus het uiteindelijke resultaat zal nog fraaier zijn dan deze tijdelijke productie. Nou, het is goed genoeg om gepubliceerd te worden hoor.

Share

Speak Your Mind

*