26 mei 2024

Jupitersonde JUNO passeert vandaag de aarde

JUNO

© NASA/JPL-Caltech

De op 5 augustus 2011 gelanceerde en 1,1 miljard dollar kostende Juno sonde van de NASA zal vandaag langs de aarde scheren. Het 3.267 kilogram zware ruimtevaartuig zal met deze ‘swing by’ een gravitationele zwieper krijgen, waarmee ‘ie nu in één keer naar Jupiter wordt geslingerd. De draagraket waarmee JUNO destijds de ruimte in werd gebracht – een Atlas V raket – kon slechts de helft leveren van de kracht die JUNO nodig heeft om op 4 juli 2016 bij Jupiter aan te komen, de andere helft komt van de ‘gravity assist’ van de aarde vandaag. JUNO zal vandaag de aarde om 21.21 uur Nederlandse tijd op slechts 559 km passeren en dankzij de zwieper een snelheid krijgen van 26.280 km per uur. Dat gebeurt allemaal boven het zuidelijk halfrond en zuid-Europa, dus wij zullen daar in West-Europa niets van zien.

EFB_publicmap1

© NASA/JPL-Caltech

Hieronder een video met een animatie van de passage vandaag van JUNO langs de aarde, daaronder een illustratie van de baan van JUNO door het zonnestelsel.

juno-1

© NASA/JPL-Caltech

Bron: Space.com.

Share

Comments

 1. Gisteren naar de film Gravity geweest. WOW! Alsof je zelf in de ruimte bent. Dit is echt een film die je in de bioscoop op groot scherm met 3-D bril moet bekijken. De meeste 3-D films (behalve Avatar) vind ik niet 3-D lijken in de bioscoop maar deze wel.
  http://www.imdb.com/title/tt1454468/?ref_=fn_al_tt_1

 2. Lijkt me ook een mooie film, maar on-topic:

  Wordt een sonde als deze op koers gehouden met ionenmotoren?
  Of hoe anders?
  Ik kan me niet voorstellen dat ze zo’n ding direct en exact in de precies juiste richting schieten..

  b.v.d.

 3. De voortstuwing wordt gedaan door een motor die werkt met hydrazine en stikstof tetroxide. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Juno_(spacecraft)#Propulsion_system voor meer info. Ja, deze motor zorgt voor de nodige koerscorrecties.

Speak Your Mind

*