19 juni 2024

Marswolken ontstaan onder nattere omstandigheden dan aardse wolken

wolken op Mars Martian clouds

Credit: NASA

Wetenschappers hebben getracht Marswolken na te maken op aarde. Hiertoe heeft men de omstandigheden op Mars nagebootst in een wolkenkamer van drie verdiepingen hoog, in Duitsland, waarbij de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid van de Rode Planeet zijn nagebootst. Hieruit is gebleken dat Marswolken anders ontstaan dan aardse wolken. Waar op aarde de vorming van wolken op gang komt bij een luchtvochtigheid van 100 procent, gebeurd dat op Mars schijnbaar pas bij 190 procent.

De ontdekking kan helpen om de klimaatmodellen van Mars een stuk nauwkeuriger te maken. Overigens zijn de wolken in de simulatiekamer niet rechtstreeks waargenomen – de kamer is compleet geïsoleerd. In plaats daarvan is gebruik gemaakt van korte laserstoten om de vorming van wolken te detecteren. De aanwezigheid van wolken zal het laserlicht doen verstrooien en dit kan weer gedetecteerd worden door computers. Aan de hand daarvan kunnen de wetenschappers buiten de kamer de grootte, het aantal en de samenstelling van de wolkendeeltjes bepalen. Het is overigens niet bekend waarom Marswolken dergelijke vochtige omstandigheden nodig hebben om te ontstaan, maar de wetenschappers hopen dit vraagstuk verder te onderzoeken. Bron: Massachusetts Institute of Technology.

Share

Comments

  1. Oké, er zal vast een reden voor zijn, maar ik vraag het toch: Waarom kunnen ze niet een kleine beveiligingscamera of zo’n gopro Hero3 camera in die ruimte hangen om de wolken ook met beeld vast te leggen? Het lijkt me dat dat toch niet van invloed kan zijn op de condities in de ruimte

Speak Your Mind

*