14 juni 2024

Komeet ISON kan scheervlucht langs de zon tóch overleven

komeet ISON (credit: Michael Jaeger)

komeet ISON (credit: Michael Jaeger)

Komeet ISON, die op 28 november op een afstand van nog geen 1,2 miljoen kilometer langs het zonsoppervlak scheert, maakt dan toch een goede kans om die helse ontmoeting te overleven. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers na nieuwe computerberekeningen. Toen de komeet in september 2012 werd ontdekt waren de verwachtingen hooggespannen. Dat optimisme is inmiddels wat getemperd, maar ISON zou na zijn scheervlucht alsnog een opvallende verschijning kunnen worden. Of dat gebeurt hangt in belangrijke mate ervan af of het kleine ijzige hemellichaam tijdens zijn tocht langs de zon, waarbij hij aan een temperatuur van meer dan 2700 graden wordt blootgesteld, uiteenvalt. Ook het moment waarop die desintegratie zou plaatsvinden speelt een belangrijke rol. Maar volgens onderzoekers is het nog maar de vraag of komeet ISON uit elkaar valt. Op basis van de (schaarse) beschikbare gegevens over de grootte, dichtheid, samenstelling en rotatie van de komeet komen zij tot de conclusie dat deze de getijkrachten van de zon waarschijnlijk kan weerstaan. Mocht dat zo zijn, dan wordt het nog spannend in de laatste weken van november. Andere onderzoekers hebben namelijk gemeten onder welke hoek de rotatie-as van komeet ISON staat. Uit die meting blijkt dat tot ongeveer één week voor de scheervlucht steeds dezelfde kant van de komeet naar de zon is gericht. Dat betekent dat de schaduwkant, waar zich waarschijnlijk nog veel vluchtige stoffen bevinden, pas vanaf 21 november aan de zonnehitte wordt blootgesteld. Volgens de wetenschappers zou dat tot spectaculaire uitbarstingen kunnen leiden. Een heel ander geluid komt van de Colombiaanse astronoom Ignacio Ferrin, die eerder deze maand juist met de mededeling kwam dat komeet ISON in feite al aan het desintegreren is. Dat leidt hij af uit de helderheidsontwikkeling van de komeet, die vergelijkbaar zou zijn met die van twee eerdere kometen die uiteenvielen vóórdat ze de zon bereikten. Kortom: het kan nog alle kanten op gaan met ISON. We wachten rustig af 😛 Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

  1. Ik volg de “updates” van ISON maar is het eigenlijk wel eens op het nieuws geweest of wat?

  2. Ik vind dat ze al het leven op aarde niet voor de gek moeten houden en ons op de hoogte moeten houden wand er kan van alles gebeuren als het de zon niet red en uit elkaar valt is het geen goed teken voor ons wand de aarde moet er 2 keer door de meteorieten storm en als die het wel over leeft komt die best wel dicht langs de aarde en dat veroorzaakt ook genoeg e maakt alles door de war wij willen ook weten wat ons te wachten staat let maar op als hetbwaar is of wat dan ook wij weten het pas vlak van te voren. En de mensen die het weten hebben hun natje en droogje wel oneerlijk vind ik het. De aarde is van ons allemaal mens dier en plant.

    • Lees eerst eens wat feiten voor je wat roept en een cursus bij de LOI voor Nederlands en interpunctie is ook geen overbodige luxe.

      • Hoewel de opmerkingen van Shar wat ongeletterd overkomen heeft hij mogelijk wel een punt. Leg het anders eens uit Mike, waarom hij zich geen zorgen hoeft te maken.

Speak Your Mind

*