13 juni 2024

Astrovacançe Grandchamps: komeet ISON bewegend en al – in kleur!

ISON

Paul Bakker is er vanochtend vroeg opnieuw in geslaagd om komeet ISON te fotograferen. Deed hij dat gisteren met een  Orion Optics 10″ Newton telescoop en ATIK 314L CCD camera, dit keer heeft hij de CCD camera ingeruild voor een Canon EOS 550D, die een grotere beeldchip heeft, zodat het beeldveld groter is. De foto’s zijn in kleur en hij heeft er opnieuw een prachtige animated GIF van gemaakt, hieronder te zien. Op de eerste beelden zie je inderdaad een groene waas bij komeet ISON. In eerste instantie dacht Paul helemaal niets te zien, maar dat bleek gezichtsbedrog te zijn. De kern van de komeet stond ietsje naast de heldere ster, waarvan je op het bewegende plaatje ziet dat komeet ISON daar vanaf beweegt, de staart werd overbelicht door die ster. ISON leek eerder een dubbelster te zijn met die heldere ster. Op het laatst zie je het beeld blauw worden hieronder en da’s logisch: het begon te schemeren!

2013-10-11_snapshots_Ison

Share

Comments

 1. Remco H. zegt

  Het blijft een prachtig gezicht om bewegend beeld te zien van ISON

 2. Ik vind het echt knap werk hoor, mooi gedaan Paul. Hier alleen maar regen, bah 🙁

 3. Op de site brucegary.net/ISON/ staat een 3 minuten opname van D. Whitmer. Daarin is te zien dat er iets meevliegt in zelfde richting als ison( nee, geen ufo). Het zou gaan om de asteroïde 433 Eros. Weet iemand hier iets meer over, bijvoorbeeld hoe ver vliegt deze bij ison vandaan

 4. Klopt, rond die datum stonden de komeet ISON en de planetoïde 433 Eros vlak bij elkaar aan de hemel. Ik heb het net even gechekt op Stellarium en daar is het mooi in te zien. Meer hebben het tweetal toen gefotografeerd, zoals Ian Musgrave vanuit Australië. Maar fysiek hebben die twee niets met elkaar te maken, het is toeval dat ze een poosje bij elkaar stonden.

 5. @ Paul Bakker, ik ben zo vrij geweest om 2 korte fragmentjes van komeet ISON (hierboven) in mijn Stellarium filmpje te gebruiken (natuurlijk met bronvermelding). Als je er bezwaar tegen hebt laat je me het dan weten?

  http://www.youtube.com/watch?v=ELjWGUmP5gk

  • Olaf van Kooten zegt

   Vette muziek 🙂 – heb je trouwens facebook monique? Zo ja, wordt dan lid van de AstroBlogs Facebook-groep! 😀

   • Nee, ik zit niet op Facebook Olaf. Ook geen Twitter. Ik heb zo mijn voorkeuren 😛 En wat de muziek betreft…die moet gewoon kloppen en het moet maar net je smaak zijn hè? Deze muziek deed me denken aan de intro van “Wondere Wereld” wat destijds door Chriet Titulaer gepresenteerd werd.

Speak Your Mind

*