16 juni 2024

Het regent diamanten op Jupiter en Saturnus

fasediagram koolstof gasplaneten plus aarde

Druk-temperatuur-diagram van koolstof in de vier gasplaneten en de aarde. Credit: Baines/Delitsky/Carroll

Uit recent onderzoek is gebleken dat de diepe atmosferen van Jupiter en Saturnus enorme bergen diamant kunnen bevatten, die drijven in een zee van vloeibare waterstof en helium. De wetenschappers zijn tot deze conclusie gekomen door een nieuwe fasediagram van koolstof te combineren met nieuwe adiabaten (druk-temperatuur-diagrammen) voor Jupiter en Saturnus.

Uit de analyse is gebleken dat diamant stabiel kan zijn in het diepe inwendige van gasplaneten. Daarnaast blijkt de druk en temperatuur ónder deze “stabiele” laag hoog genoeg te zijn om diamant te laten smelten, waarbij diamanten regen zal ontstaan. Deze “smeltlaag” bevindt zich dichtbij de kern en vormt dus slechts een klein deel van het inwendige van Jupiter en Saturnus. Voorheen dacht men dat Jupiter en Saturnus überhaupt te heet zouden zijn voor het ontstaan van diamant in het inwendige, maar dat lijkt dus helemaal niet te kloppen. Sterker nog: de omstandigheden boven de smeltlaag lijken zelfs geschikt te zijn voor de vorming van complete ijsbergen van diamant!

fasediagram waterstof gasplaneet

Druk-temperatuur-diagram van waterstof in de vier gasplaneten. Heeft op zich niets met het artikel te maken, maar ik vind het wel een verhelderende grafiek 😉 Credit: Baines/Delitsky/Carroll

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*