17 juli 2024

Hubble ziet een bleke kosmische bloem aan de hemel stralen

PGC 6240 groot

Credit: ESA/Hubble & NASA

De prachtige, bloemblad-achtige schillen van het sterrenstelsel PGC 6250 zijn prachtig op de gevoelige plaat vastgelegd door de Hubble-ruimtetelescoop, tegen een achtergrond van talloze achtergrondstelsels. Deze kosmische bloem is van grote interesse voor sterrenkundigen, vanwege de opvallende structuur en de merkwaardige sterrenclusters die rondom het stelsel draaien. Vermoedelijk is het stelsel in het recente verleden samengesmolten met een soortgenoot.

PGC 6240 is een elliptisch sterrenstelsel dat doet denken aan een bleke roos aan de hemel, met heiige schillen van sterren die rondom het heldere centrum cirkelen. Sommige van deze schillen bevinden zich vlakbij het centrum, terwijl andere schillen ver de ruimte in reiken. Een deel van het materiaal is zelfs dusdanig ver weg geslingerd dat het nauwelijks verbonden lijkt te zijn met de rest van het stelsel.

Astronomen hebben PGC 6240 mede vanwege die structuur uitgebreid bestudeerd, maar ook vanwege de omringende bolvormige sterrenhopen – kleine, dicht samengepakte ballen van sterren die in omloop zijn rond sterrenstelsels. Zo’n 150 van deze bolhopen draaien rond onze Melkweg en die bestaan allemaal uit oude sterren.

Alle bolhopen bij een gegeven sterrenstelsel hebben ongeveer dezelfde leeftijd. Dat betekent dat ook de sterren binnen de clusters allemaal ongeveer tegelijk ontstaan zijn. Die vlieger gaat niet op voor PGC 6240: zowel de clusters onderling als de sterren binnen zo’n cluster hebben een hoogst variabele leeftijd. Sommige sterren zijn inderdaad oud, maar er bevinden zich ook heel jonge sterren in de bolhopen van PGC 6240.

De meest waarschijnlijke verklaring voor zowel de schilvormige structuur als de verrassend jonge sterrenclusters wordt gevormd door een recente samensmelting tussen PGC 6240 en een soortgenoot. Hierbij worden rimpels door het stelsel gestuurd, die de structuur verstoren, waardoor de concentrische schillen van materiaal gevormd worden. Het zou ook een flits van stervorming opgang brengen, waarbij nieuwe jonge bolhopen gevormd worden.

Bron: SpaceTelescope

Share

Speak Your Mind

*