24 februari 2024

Planetoïde zou in 2880 kunnen inslaan op aarde

1950 DA

Credit: S. Ostro (JPL), NASA

Er zijn ongeveer 10.000 aardscheerders bekend – planetoïden en kometen van verschillende grootte die de aarde kunnen naderen tot 45 miljoen kilometer. Van deze 10.000 zijn er ongeveer 1000 groter dan een kilometer in doorsnede en zijn daarmee groot genoeg om rampzalige gevolgen te hebben indien ze op aarde inslaan. Eén daarvan is 1950 DA, een 1.1 kilometer grote planetoïde die in 1950 zo’n 17 dagen is gevolgd en daarna uit beeld is verdwenen. De ruimterots werd pas opnieuw gezien op 31 december 2000 en is meteen enkele weken met een radar onderzocht. Uit deze gegevens zijn twee zaken naar voren gekomen. Ten eerste blijkt de planetoïde bijzonder snel om z’n as te draaien (iedere 2,1 uur). Ten tweede is de volledige omloopbaan bepaald en daaruit blijkt dat 1950 DA op 16 maart 2880 gevaarlijk dicht langs de aarde zal scheren.Aan de hand van berekeningen blijkt de kans zelfs 1 op 300 te zijn dan 1950 DA zal inslaan op aarde! Dat lijkt niet veel, maar dat is een stuk hoger dan dat van een gemiddelde aardscheerder. Bovendien zou dit nog hoger kunnen uitpakken: pas in 2032 zal 1950 DA weer in de buurt van de aarde komen. Op dat moment kunnen we de baan nóg beter berekenen, waarna we met zekerheid kunnen zeggen hoe groot de kans op een toekomstige inslag werkelijk is. Die kans zou kunnen dalen tot 0 procent, maar zou ook kunnen stijgen tot maximaal 3 procent!

1950 DA tsunami

Credit: Steven N. Ward, Erik Asphaug

Wat zou er gebeuren als het daadwerkelijk tot een inslag zal komen? Dat hangt van allerlei factoren af, zoals de samenstelling, snelheid, inslaghoek, enzovoorts. Het is wel duidelijk dat de gevolgen rampzalig zullen zijn. Stel dat 1950 DA zou inslaan op New York City, dan zou alles binnen een straal van 160 kilometer weggevaagd worden. Mocht de planetoïde inslaan op zee, dan zal dit resulteren in een gigantische tsunami, waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.Laat ik het anders stellen: als een planetoïde van 40 meter dit kan doen, stel je dan voor wat een planetoïde van een kilometer zou kunnen doen! Maar laten we niet gaan paniekeren: het duurt nog 866 jaar voordat het zover is en de kans op een misser is nog altijd veel groter dan de kans op een voltreffer. Bron: Discover.

Share

Comments

 1. Gert1904 zegt

  Goed artikel!

  Zet eea in de juiste proporties.

  Binnen 866 jaar zijn onze technische mogelijkheden vást zodanig ontwikkeld dat, mocht 1950 DA dán een dreiging vormen, de baan van deze aardscheerder afdoende gewijzigd kan worden.

  Ik volg het onderwerp “aardscheerders” al jaren. Aan de detectie daarvan wordt voortvarend gewerkt:

  http://en.wikipedia.org/wiki/B612_Foundation
  http://neo.jpl.nasa.gov/neo/groups.html

Speak Your Mind

*