17 juli 2024

De zeldzame drievoudige schaduwovergang op Jupiter in beeld gebracht

Jupiter 13-10-12 07-14-59

Credit: Cees Aarnoutse

Afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend hebben we vanuit Zuid-Frankrijk de zeldzame drievoudige schaduwovergang op Jupiter waargenomen, veroorzaakt door de drie manen Callisto, Europa en Io – letterlijk de allerlaatste actie van de Astrovacaná§e Grandchamps. Ik had al aangekondigd dat als ik foto’s zou krijgen van die gebeurtenis ik ze hier zou plaatsen en dat kan ik bij deze inderdaad doen. Cees Aarnoutse stuurde mij namelijk twee foto’s toe die hij gemaakt heeft en die om 07.14 uur (bovenste foto) en om 07.38 uur (hieronder) zijn gemaakt. De twee maantjes links van Jupiter zijn Europa (de bovenste) en Io, op de foto hieronder zie je ook Callisto links in beeld verschijnen. Op beide foto’s zie je ook heel mooi de Grote Rode Vlek. Cees heeft z’n Takahashi FC100 gebruikt als telescoop met Powermate en Barlowlens verlengd tot +/- 4000 mm. Prachtige foto’s Cees!

Jupiter 13-10-12 _2

Credit: Cees Aarnoutse

Share

Comments

  1. Remco H. zegt

    Arie en Cees, geweldige shots, bedankt voor het delen!! Wat moet dat een machtig gezicht geweest zijn om live mee te kunnen kijken.

  2. Adembenemend mooi gefotografeerd. Zo zie ik het helaas niet door mijn telescoop ( Meade ETX 105mm Classic met Meade Super Wide QX 15mm oculair) Ik ben iedere keer weer onder de indruk als ik die manen rond Jupiter door m’n telescoop zie want het is ergens toch bijzonder dat je dat allemaal vanaf hier kunt waarnemen.

Speak Your Mind

*