16 juni 2024

Groot restant Tsjeljabinsk-meteoor uit stuwmeer getakeld

Russische duikers hebben een enorm restant van de Tsjeljabinsk-meteoor uit het Tsjebarkoel-stuwmeer gehaald. De meteoor ontplofte acht maanden geleden in de omgeving van de stad Tsjeljabinsk (in de Russische Oeral), waarbij veel schade is ontstaan en veel gewonden zijn gevallen. De restanten van de ruimterots zijn over een enorm gebied verspreid. Het belangrijkste brokstuk heeft sindsdien echter op de bodem van het meer gelegen.

Nu hebben duikers de meteoriet “ingepakt” en omhoog getakeld – een operatie dat live op de televisie te volgen was. De anderhalve meter lange steen werd vervolgens aan de kant gebracht en op een enorme weegschaal gelegd. Dat ging niet lang goed: op het moment dat de weegschaal 570 kilogram aangaf, brak de meteoriet in meerdere stukken. De hele meteoriet moet meer dan 600 kilo hebben gewogen.

De betrokken wetenschappers zijn echter voorzichtig: het moet nog met honderd procent zekerheid worden vastgesteld dat het werkelijk om een meteoriet van de Tsjeljabinsk-explosie gaat! Hier kan wel een videoverslag van de operatie bekeken worden (in het Russisch).

Credit: Phys.org,

Bron: Phys.org.

Share

Speak Your Mind

*