28 september 2023

Verborgen boodschappen in het ISS

Canadarm 2 message

An adapter recently installed on the ISS’s Canadarm 2, with the message, “Installed by your friendly Expedition 36 Crew. Credit: NASA

Mensen laten graag boodschappen achter aan de toekomst. Wie heeft nooit “ik was hier” gekerfd in een boom of iets in een openbaar toilet gekalkt? We zijn ook collectief geïntrigeerd door zaken zoals de Voyager Golden Record, de Pioneer-plakkaat en de vele “zend je naam de ruimte in”-initiatieven van NASA.Deze bovenstaande foto, gemaakt door de astronaut Luca Parmitano, laat een dergelijke boodschap aan de toekomst zien, die is gekerfd in een nieuw onderdeel van de Canadarm 2. Zijn er eigenlijk meer van dit soort “verborgen boodschappen” in het ISS? Herinneringen aan de mensen die het gebouwd hebben, boodschappen van mensen die onderdelen geïnstalleerd hebben of berichten die van astronaut tot astronaut doorgegeven worden?Volgens Tom Marshburn, die eerder dit jaar vijf maanden aan boord van het ISS is geweest, stikt het van de verborgen berichten, handtekeningen en objecten die zijn achtergelaten door de bouwers of voorgaande bemanningen. Ze kunnen gevonden worden op de binnenmuren of achter opslagrekken, maar bijna altijd uit het zicht. Een voorbeeld is de tekst “Groeten van het Water Recycling Team“! met een rij handtekeningen.

ARED

Astronaut Koichi Wakata exercises using the Advanced Resistive Exercise Device (ARED) in the ISS. Credit: NASA

Het onderdeel dat Parmitano heeft gefotografeerd, bevindt zich echter aan de buitenkant van het ISS! Marshburn zegt nooit eerder boodschappen aan de buitenkant van het ISS te hebben gezien, dus de boodschap van Parmitano is wat dat betreft bijzonder. Maar hoe zit het met boodschappen die zijn achtergelaten voor toekomstige bemanningsleden?Ook dat soort boodschappen zijn volgens Marshburn heel algemeen. Zo bevindt zich een belangrijke herinnering bij een van de fitnessapparaten aan boord van het ISS. Deze apparaten kunnen je een gewicht van 270 kilo laten tillen – dat betekent dat het apparaat veel energie kan opslaan, waardoor je voorzichtig te werk dient te gaan. Naast het apparaat bevindt zich een kaartje met de tekst “niets is belangrijker dan wat je NU aan het doen bent!”. Volgens Marshburn is dat een soort mantra geworden van de astronauten aan boord van het ISS.Er bevindt zich ook een herinnering in het toilet van het ISS. Iedereen moet door een trechter plassen, waarna het terecht komt in een slang. De astronauten zijn goed in staat om te plassen bij microzwaartekracht, maar helaas is niet iedereen even goed in het schoonmaken van het materiaal. Vandaar dat op de toiletmuur staat geschreven: “gezegend is degene die de trechter schoonmaakt“. Dat is een goede herinnering!

Gort

A closeup of Gort in the Destiny Lab on the ISS. Credit: NASA

Naast berichten worden ook voorwerpen achtergelaten door astronauten, die soms een tweede leven gaan leiden als talisman. Zo bevindt zich een robotpoppetje van Gort uit The Day the Earth Stood Still op een muur van de conferentieruimte. Soms raakt Gort los en gaat hij zweven door het ISS, maar zodra iemand ‘m terugvindt wordt-ie direct weer teruggeplaatst aan de muur. “Gort hoort gewoon op z’n plaats te staan, anders wordt het beschouwd als een “slecht voorteken”, aldus Marshburn.Ook zijn allerlei stukken speelgoed achtergelaten door astronauten. Marshburn had vooral plezier van een pingpongballetje dat is achtergelaten door een bemanningslid. “Je kunt’m tegen de muur stuiteren en proberen om ‘m steeds weer te vangen. Het is een uitdaging om de beste hoek te vinden om ervoor te zorgen dat het balletje steeds weer naar je terugstuitert”.Aan boord bevinden zich ook muziekinstrumenten (een piano, een gitaar en een ukulele) die veel gebruikt worden. Ook hebben voorgaande bemanningsleden lectuur achtergelaten, waardoor het ISS nu een klein bibliotheekje met leesvoer heeft.

Chris Hadfield with guitar

Credit: NASA

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. Dat wist ik niet dat ze muziekinstrumenten aan boord hadden, wat leuk. Ik hoop wél dat ze een extra setje snaren voor de gitaar erbij hebben 😀 Hoe zou het klinken daarboven? De snaren van mijn gitaar moet ik bij temperatuurveranderingen strakker of losser draaien.

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Oh er is nu een AstroBlogs-groep op Facebook! De lezers die facebook hebben: meldt je vooral aan! 😀

  https://www.facebook.com/groups/astroblogs/

 3. picobyte zegt

  Heel herkenbaar,overal waar ik zelf heb gewerkt liet ik ook zulke berichten achter,of gewoon een hint naar een meme van dat moment.
  Altijd leuk omdat je hoopt dat iets lang blijft en dan de slopers zoiets lezen en denken “Waar gaat dit over?”

 4. Remco H. zegt

  Wordt er ook getwittert eigenlijk vanuit Astroblogs?! Of lees ik daar overheen?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: