28 februari 2024

Een trio sterrenstelsels in Andromeda in beeld gebracht

M31

Vorige week liet ik al een mooie foto zien die Jaap Spigt had gemaakt tijdens de Astrovacaná§e in Grandchamps in Zuid-Frankrijk, van enkele gaswolken in het sterrenbeeld Orion, vandaag kan ik nog een foto van hem laten zien, die hij daar onder de heldere hemel van Cruis in de Provençe gemaakt had. Het is van de buurman van ons eigen Melkwegstelsel, het Andromedastelsel M31 (NGC 224), 2½ miljoen lichtjaar van ons verwijderd. Met z’n Canoncamera en Astrotracker – een eenvoudig volgsysteem op statief – heeft Jaap M31 in beeld gebracht, het stelsel waar we over pakweg 4 miljard jaar in botsing mee zullen komen – schakel je schadeadvocaat maar alvast in. 😉 Rondom M31 liggen nog twee andere Messierobjecten, M32 (NGC 221) en M110 (NGC 205), welke ik hieronder heb aangegeven in een gelabelde versie van Jaap’s foto. Beiden zijn dwergstelsels, die draaien in een baan om het centrum van M31.

M31_label

Het is nog geen gestackt en gephotoshopt exemplaar, dus als hij de reeks foto’s van Andromeda gestackt en bewerkt heeft komt er vast en zeker een nog mooiere foto tevoorschijn. Jaap, we wachten het met geduld af. 🙂

Share

Speak Your Mind

*