28 mei 2024

Zondag in Labyrint: ‘Dwarse wetenschappers’ met alternatieve maantheorie

Zo denken de 'dwarse wetenschappers' dat de maan is ontstaan

Zo denken de ‘dwarse wetenschappers’ dat de maan is ontstaan

Nieuwe idee

Share

Comments

 1. E. van Dijken zegt

  En ik heb weer een heel ander idee:

  Aarde en maan zijn gelijktijdig onstaan door activiteiten van de zon.
  De zon braakte materiaal uit waardoor ons hele planetenstelsel onstaan is, dus alle planeten, manen en ander gruis.
  Uit de wolk van uitbraaksel zijn de planeten voortgekomen, uit overgebleven rommel dat in de buurt van de pasgevormnde planeten nog rondzwierf, de manen en de rest van de rommel blijft door ons zonnestelsel razen als kometen enzovoort.

  • Gert1904 zegt

   Dat is jouw idee/hypothese. En niet meer dan dat.

   Kom maar op met waarnemingen die jouw hypothese ondersteunen en die de huidige theorieën onderuit halen.

   Voorlopig is jouw hypothese niets meer dan luchtfietserij.

   Ik sluit me bij Arie aan

 2. Interessante gedachte, alleen denk ik niet dat ‘ie plausibel is. Hoe verklaar je bijvoorbeeld de compleet verschillende chemische samenstellingen van de zon en van de binnenplaneten? De zon bestaat voor het grootste gedeelte uit waterstof, het allerlichtste element, en miljarden jaren geleden was die hoeveelheid nog groter. Mercurius, Venus, Aarde en Mars bestaan uit zware elementen zoals ijzer, zuurstof, silicium en nikkel. En uitbarstingen van de zon leveren altijd gaswolken op, die in de interplanetaire ruimte vervliegen, zoals te zien aan de coronale massa ejections (CME’s), die nu nog altijd plaatsvinden. Hoe kunnen daaruit planeten ontstaan?

 3. Nieuw theorie – Het ontstaan van de Maan. Wim van Westrenen (Vrije Universiteit), Rob de Meijer (Stichting EARTH Universiteit van Wes-Kaapland)

  http://www.youtube.com/watch?v=6GcKmiGQ0yc

  (Beeldmateriaal Maan: eigen opnames)

 4. De Labyrint uitzending gezien en het zou best mogelijk kunnen zijn wat de heren vertellen. Alleen vind ik iets verwarrend. De maan zou gevormd zijn door de nucleaire explosie (brokstukken) van de Aarde. De Maansteen samenstelling is identiek aan steen van de Aarde. Maar toen Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins terug kwamen met maanstenen bleek toch dat de maansteen anders was dan steen van hier? En Dr Michio Kaku heeft de maansteen bekeken onder de microscoop en was in shock! (ga naar 05:15)
  http://www.youtube.com/watch?v=drSqtw0Qywk
  En dat was niet omdat de maansteen zo op onze Aardse steen leek.
  Toch denk ik dat deze heren best in de goede richting zitten omdat de Maan ook te groot is in verhouding met onze Aarde. De manen rond planeten zijn veel kleiner. Was de inslag één tikkie harder geweest dan waren Aarde en Maan misschien wel even groot 🙂
  Wim van Westrenen zegt dat als we maansteen zouden vermalen en dat naast vermalen Aardse steen zouden leggen, er geen verschil is…
  Stel dat door de explosie de structuur van de brokstukken veranderd kunnen zijn waardoor de maansteen er anders uitziet dan Aardse steen, dan zou dat kunnen betekenen dat we met Aardse steen dat ook kunnen nabootsen (kernfysica). Dus dat we zelf “maansteen” kunnen maken.
  En dat zou weer op de lange lijst van de “Moon landing hoax” bijgeschreven kunnen worden (zucht)

  • Monique, bedankt voor je lange reactie. Ik heb de uitzending nog niet bekeken, maar als ik een embedded ‘uitzending gemist’ versie tegenkom zal ik die hier plaatsen en zal ik ‘m met belangstelling bekijken. Wat het nabootsen van die maanstenen betreft: Dat heeft van Westrenen in 2012 al geprobeerd in zijn laboratorium. Wat de samenstelling betreft van aards gesteente en maangesteente: volgens mij hangt het er van af wat je precies vergelijkt. Volgens het model van Van Westrenen en de Meijer heeft het maangesteente sterke overeenkomsten met gesteenten uit de aardkorst en -mantel, want de aardse kernexplosie heeft daar op de grens van kern en mantel plaatsgevonden. Ga je maansteen vergelijken met gesteente uit de aardkorst dan zal je dus wel verschillen zien.

Speak Your Mind

*