21 juni 2024

De planetoïde 2013 TV135 zal weinig gevaar opleveren

Credit: NASA/JPL-Caltech

De pas ontdekte planetoïde 2013 TV135 is afgelopen maand op een afstand van 6,7 miljoen kilometer langs de aarde gevlogen. De grootte bedraagt ongeveer 400 meter en de omloopbaan bevindt zich tussen die van de aarde en die van Jupiter. De planetoïde is ontdekt op 8 oktober 2013 door sterrenkundigen in de Oekraine en is de 10.332ste aardscheerder die is ontdekt. Aangezien de planetoïde slechts een paar weken is geobserveerd, terwijl z’n volledige omloopbaan zo’n vier jaar duurt, is z’n omloopbaan nog niet helemaal in kaart gebracht. Het toekomstige pad van de ruimterots is dus nog onzeker. Het lijkt er echter op dat 2013 TV135 in 2032 weer langs de aarde zal scheren. De kans op een inslag is volgens NASA slechts 1 op de 63.000. De planetoïde zal de komende maanden in de gaten gehouden worden, waardoor z’n omloopbaan steeds beter bekend zal worden. De kans op een inslag zal dan waarschijnlijk ook dalen of geheel geëlimineerd worden. Overigens is 2013 TV135 op allerlei websites met enige poeha en sensatiezucht besproken als een ‘mogelijke bedreiging’, maar dat is dus schromelijk overdreven. Bron: Phys.org .

Share

Comments

 1. Om eerlijk te zijn ben ik heel erg blij dat dit gepost is want ik was de laatste paar dagen best wel in paniek toen ik dit nieuws het eerst las van TV135, maar nu ik weet dat alle andere websites overdrijven is t weer helemaal top 😀

  • Enceladus zegt

   Huh? Heb je wel in de gaten dat deze planetoïde een half jaar gelden langs kwam? Waarom zou je daar nu nog over in paniek raken?

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*