2 maart 2024

Lichtpatroon uit het jonge universum levert inzichten in de eerste momenten van het heelal

Onderzoekers hebben een subtiele polarisatie waargenomen in het oerlicht dat niet lang na de oerknal is ontstaan. Hopelijk kan dit nieuwe geheimen onthullen over de momenten vlak na het ontstaan van het universum.

De nagloed van het universum wordt de kosmische achtergrondstraling genoemd (CMB in het Engels). Het is zo’n 380.000 jaar na de oerknal ontstaan vanuit heet geioniseerd plasma. Een klein deel van dit licht is gepolariseerd (wat betekent dat de lichtgolven in een enkel vlak vibreren).

Wetenschappers hebben dit gepolariseerde licht al waargenomen in een enkel patroon, de zogenaamde “elektrische” of E-modus polarisatie. Nu hebben onderzoekers ook voor het eerst “magnetische” of B-modus polarisatie waargenomen. Hierbij is gebruik gemaakt van de gecombineerde kracht van de South Pole Telescope op ehm…de zuidpool en de Europese Herschel-ruimtetelescoop.

Het waargenomen B-modus patroon is ontstaan door zwaartekrachtlenzen, waarbij licht wordt omgebogen door massieve objecten in de kosmos, zoals sterrenstelsels en wolken van donkere materie. Er is echter een tweede manier om B-modus patronen te produceren: oer-zwaartekrachtgolven, die geproduceerd zijn in de eerste momenten van het universum, namelijk de zogenaamde inflatiefase. Tijdens de inflatie is het heelal sneller dan het licht gaan uitdijen, waarbij het zo’n 100 keer groter is geworden in een fractie van een seconde – zo luidt althans de theorie [1]de theorie van Einstein wordt niet verbroken, aangezien het de ruimte zelf is die is gaan uitdijen, geen materie of informatie binnen die ruimte

De nieuwe detectie maakt de weg vrij voor meerdere waarnemingen van B-modi, waaruit wetenschappers veel kunnen afleiden over de eerste momenten na de oerknal. Het volledige onderzoek kan hier teruggelezen worden.

Bron: Huffington Post

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 de theorie van Einstein wordt niet verbroken, aangezien het de ruimte zelf is die is gaan uitdijen, geen materie of informatie binnen die ruimte

Speak Your Mind

*