29 november 2023

Tornadowatch Afl. 1 – Drunen 20-10-13 [Update]

tornado drunen2

Trechterwolk Drunen 20-10-13

Vanaf vandaag start ik wederom een nieuwe categorie op AstroBlogs: de tornadowatch! In deze categorie besteden we aandacht aan tornado’s en windhozen in de Lage Landen. Wel een beetje een vreemd moment om deze categorie te beginnen, aangezien het ’tornadoseizoen’ nu zo’n beetje voorbij is.Sommige lezers zullen zich afvragen: “tornado’s? in Nederland?” (Belgische lezers kunnen België invullen 😛 ). Jazeker! Gemiddeld komen per jaar zo’n 5 tornado’s voor in Nederland, hoewel ze meestal “windhozen” genoemd worden. Toch bestaat er een verschil tussen die twee: een ‘gewone’ windhoos (zoals bv. een waterhoos) hoeft niet altijd verband te houden met een onweersbui, terwijl tornado’s dat per definitie wel doen. Vooral de zogenaamde ‘supercellen’ (roterende onweerscomplexen die zichzelf in stand houden) kunnen tornado’s produceren. Overigens worden in Nederland jaarlijks enkele tientallen hozen waargenomen, maar dat zijn in de meeste gevallen dus geen tornado’s.In de Nederlandse media hanteren ze een andere definitie. Hierbij is het verschil tussen ‘windhoos’ en ’tornado’ een verschil in kracht. Alleen krachtige hozen worden tornado’s genoemd – volgens deze definitie komen tornado’s vrijwel nooit in Nederland voor. Dat slaat natuurlijk nergens op: IEDERE windhoos die groeit vanuit een roterende onweersbui is een echte tornado, ongeacht de kracht! In dat geval hebben we jaarlijks wel een paar exemplaren!Hoe dan ook, de reden dat ik besloten heb om deze categorie te beginnen zijn de onweersbuien die gisterenavond over de Lage Landen trokken. Daar zat schijnbaar een supercel tussen, die in de omgeving van Drunen en Waalwijk een tornado geproduceerd heeft. Daar heeft Richie van den Bosch gelukkig een prachtige foto van gemaakt!

tornado drunen

De bekende weerman Reinier van den Berg heeft bevestigd dat het inderdaad om een tornado gaat. (Bron: Twitter). Credit: Richie van den Bosch

De tornado heeft ook in Elshout zijn sporen achtergelaten. Op de Kapelstraat in Elshout is rond acht uur het dak van een schuur gesneuveld. Golfplaten vlogen over de weg en kwamen bij mensen in de tuin en op auto’s terecht (Bron: Omroep Brabant)

schade tornado

Nou, voorlopig zal dit wel de laatste tornadowatch zijn. Vanaf april worden alle hoos-achtige fenomenen weer besproken op AstroBlogs, aangezien winters de neiging hebben om nogal ehm…”hoosloos” te zijn 🙂 UPDATE: Niet alleen in Nederland zijn zondagavond tornado’s gezien. Ook in België, Frankrijk en Engeland was het goed raak. In totaal zijn in vier uur tijd zo’n 7 twisters gevormd in Noordwest-Europa. Dat is te weinig om een outbreak genoemd te worden, maar is toch een zeldzaamheid buiten de VS – zeker in de herfst! Hieronder wat foto’s:

supercel tilburg

Dit is de ‘Brabantse’ supercel. Linksboven is duidelijk de mesocycloon te zien, met updraft. Rechtsonder een instroomband, helemaal linksonder een zwakke wallcloud. Uit deze wallcloud is later de ‘Drunense’ tornado naar beneden gekomen.

tornado baillleul

De tornado in Bailleul, België, eerder die avond. Dit is de sterkste geweest van de ‘mini-outbreak’ afgelopen zondag: F1 of mogelijk F2.

Share

Comments

  1. Factor 30 zegt

    Dit is toch geen sterrenkunde? 😛

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: