17 juni 2024

EuroVenus wil drie jaar lang Venus bestuderen

Venus

Met EuroVenus wil een groep planeetwetenschappers drie jaar lang de atmosfeer en winden van de planeet Venus bestuderen. Bij het project met steun van de Europese Commissie is ook

Share

Comments

 1. Gert1904 zegt

  Ik ben wel benieuwd naar je exacte bron. Als ik op de site van ESA zoek op “Widemann” vind ik vier treffers. Geen daarvan is in dit verband relevant.

  Het project EuroVenus vind ik sowieso alleen maar in de kranten van de afgelopen paar dagen. In identieke artikelen.

  • Olaf van Kooten zegt

   Het is afkomstig van een secundaire bron, die zelf ESA als bron had opgegeven. Het artikel is als het goed is een persbericht van ESA, dus vrij te gebruiken. Ik heb na jou reactie zelf nog gezocht, en informatie is inderdaad schaars. Ik heb begrepen dat de ‘echte’ bron een Belgische site is, bovendien is het ‘Observatorium’ uit het artikel een Belgische organisatie. Het is in de belgische media verschenen omdat belgische onderzoek-instituten een groot aandeel er in hebben.

 2. Het is en blijft een boeiende planeet natuurlijk. Een tijd terug kwam ik mijn oude Teleac boek tegen (Reis door de ruimte) en bij het vluchtig doorbladeren merkte ik dat bepaalde zaken toch veranderd waren in de tussentijd 🙂
  Je raadt het al… een filmpje over Venus uit het boek:

  http://www.youtube.com/watch?v=nI9flluCsZA

  Venera 13 & 14
  De Venera 13 en 14 ruimtesondes werden op 30 oktober en 3 november 1981 gelanceerd. Net als bij de Venera 11 en 12 missies werden de twee moederschepen in een heliocentrische baan om de zon gebracht en werden twee modules losgekoppeld, nabij de planeet, die op 1 en 5 maart 1982 met succes een zachte landing maakten op het oppervlak van Venus. Deze twee identieke ruimtesondes hadden een reis achter de rug van 4 maanden voor ze aankwamen bij Venus en hadden een gewicht van ongeveer 4 000 kilogram. Beide landers bevonden zich op 1 000 kilometer van elkaar. Voor eerst stuurden ruimtetuigen kleurenfoto’s terug naar de Aarde van het verlaten Venus oppervlak. De Venera 13 lander werkte gedurende 127 minuten perfect en op de foto’s die beide landers terugstuurden was duidelijk te zien dat het oppervlak van de planeet oranje en bruin gekleurd was.

  Vele jaren later 😀 op een zeer koude namiddag kon ik het niet laten om zelf Venus te vinden. Eerst op Stellarium gekeken, toen door de verrekijker (tsjongejonge niet makkelijk bij lichte schemering) en vervolgens vele pogingen gedaan om Venus door de telescoop te vinden (zucht). Toen het geleidelijk aan donkerder begon te worden werd het een stuk makkelijker. Alstublieft 😛 …vanuit het dakraam op zolder gefilmd door de telescoop, klem tegen het schuine gedeelte (en graf-koud na al die tijd met raam open) mijn met liefde gemaakte filmpje “The search for Venus” (sorry dat het wat minder scherp is, kon er niet goed bij) Het begin en eind heb ik eerst met mijn Canon camera gedaan voor het totaalplaatje.

  http://www.youtube.com/watch?v=GHfs7mwp0Ws

Speak Your Mind

*